28 januari 2022

Godkänt på alla punkter för Nordviks internatboende av IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har genomfört en inspektion av Nordviks internatboende för gymnasiesärskolans målgrupp. Resultat blev godkänt på alla punkter, exempelvis elevers inflytande och medbestämmande, personalens kompetens och tillgång till hälso- och sjukvård.

– Våra stödassistenter gör tillsammans med föreståndaren ett fantastiskt arbete, vilket lett fram till detta utmärkta resultat. Vi är väldigt stolta över verksamheten, säger Petra Werner, verksamhetschef för gymnasiesärskolan.

Internatboende med många fördelar
Kramfors kommun driver sedan höstterminen 2020 ett internatboende för de elever som går något av gymnasiesärskolans program på Nordvik. Möjligheten att kunna bo på skolan ger eleverna ett högre mått av självständighet och de får större chans att vara med kompisar på kvällarna, delta i aktiviteter och fritidsliv. De kan använda skolans gym, baka, få hjälp med att handla, spela spel, gå promenader i en fantastisk miljö och steg för steg ta större ansvar för sin egen vardag.

Fler program ökar efterfrågan
Intresset för boendet är redan nu stort och man förutspår att det kommer att öka ännu mer till hösten när två nya program startar; Programmet för hotell, restaurang och bageri samt Programmet för fastighet, anläggning och byggnation.

– Därför känns det väldigt bra att ha IVO:s inspektion i ryggen. Den ger oss svart på vitt det vi själva redan vet – boendet är bra, säger Petra Werner.

IVO skriver i sin rapport att verksamheten på Nordvik:

  • verkar för att ge ungdomarna inflytande och medbestämmande
  • har den bemanning och kompetens som krävs
  • har rutiner för lex Sarah, avvikelser och klagomålshantering
  • uppfyller kraven för registerkontroll

– Vi strävar alltid efter dialog och inflytande, vilket också visar sig i rapporten där några elever berättar om att vi ordnat så att de får meka med mopeder på ett antal kvällar i veckan.

Inspektionen av Nordviks internatboende för gymnasiesärskolans målgrupp gjordes den 6-7 december. Tre ungdomar, två personal, föreståndare och rektor blev intervjuade.


Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Petra Werner
Verksamhetschef
0612-802 00
petra.werner@kramfors.se

Peyman Vahedi
Rektor
0612-69 21 69
peyman.vahedi@kramfors.se