18 februari 2022

Rägy ansöker om att starta utbildning i krishantering

Det naturvetenskapliga programmet på Räddningsgymnasiet på Sandö (Rägy) har sedan starten 1998 haft fördjupningen kris, brand och räddning. För att förtydliga profilen ytterligare har man nu skickat in en ansökan om att starta en särskild variant till Skolverket. Fokus blir då krishantering.

– Om den går igenom blir vi den första gymnasieskolan i Sverige att erbjuda en sådan utbildning, Vi får då också tillbaka riksintaget, berättar rektor Ylva Hardeson.

Möta morgondagens behov av kompetens

Vi lever i en ytterst föränderlig värld. På senare tid har vi upplevt en pandemi, men konstaterar också att katastrofer som översvämningar och bränder ökar. Många ungdomar som ser samhällets förändringar engagerar sig därför i frågor som har med klimat, jämställdhet, jämlikhet, demokrati och mänskliga rättigheter att göra.

– Dagens unga är morgondagens vuxna, som ska ut på arbetsmarknaden. Efterfrågan på människor som är utbildade inom kris- och konflikthantering är redan nu eftertraktade och vi tror att vår utbildning skulle vara en bra grund för fortsatta högskolestudier.

Helt nytt skolämne och kurser

Samtidigt som man vill starta en särskild variant av det naturvetenskapliga programmet ansöker man om att introducera ett helt nytt ämne – krishantering. Inom ramen för ämnet ansöks om tre kurser om vardera 100 poäng: krishantering, hot och risker samt respons och resiliens.

– Även om till exempel samhällskunskap, geografi och teknik belyser hotbilder, finns inget särskilt ämne för området. Vår tanke med krishantering på schemat är att ta ett övergripande tag om samhällets beredskapsplan, avslutar Ylva Hardeson.

Svar från Skolverket väntas komma under våren.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Ylva Hardeson
Rektor
0612-69 21 66
ylva.hardeson@kramfors.se