Elin Gustafsson och Yemel Aisa i full färd med att montera ned de gamla hyllorna och fylla de nya.

Elin Gustafsson och Yemel Aisa i full färd med att montera ned de gamla hyllorna och fylla de nya.

25 mars 2022

Tillgänglighet och trygghet i fokus när Kramfors bibliotek bygger om

Efter att ha haft en nedbantad verksamhet under pandemin är Kramfors bibliotek öppet som vanligt igen. Fast ”som vanligt” stämmer inte riktigt – det pågår en nysatsning med omflyttning inom befintliga lokaler, lägre bokhyllor, nya aktiviteter och annat spännande.

– Det känns väldigt roligt att kunna göra den här satsningen via medel vi fått från Kulturrådet. Vi vill skapa ett ännu mer inspirerande bibliotek, som ska vara tillgängligt och tryggt för alla åldrar, säger bibliotekschef Madeleine Wallenius.

För alla men barn och unga i fokus
Den uppmärksamme biblioteksbesökaren kan konstatera att det redan har hänt en hel del. På övervåningen har bokhyllorna från 1989 bytts ut mot lägre varianter och en viss ommöblering har gjorts för att skapa en lugn atmosfär. Enhetlig skyltning och belysning står också på göra-listan.

– Vi flyttar dessutom ned ungdomslitteraturen till den yta där digitala hjälpen funnits på bottenplan. De två byter helt enkelt plats. Det kommer även utlåningsdisken och tidningshörnan att göra, berättar Madeleine.

Genom att samla all barn- och ungdomslitteratur på samma våning skapas en symmetri och enkelhet för målgruppen att på ett enkelt sätt hitta nya läsupplevelser i takt med att de växer upp.

Madeleine Wallenius, bibliotekschef

Madeleine Wallenius, bibliotekschef


Ombyggnationerna är i full gång, men ändå inget som kommer att vara klart i ett nafs. Arbetet utförs till mångt och mycket av personalen själv när biblioteket är stängt; en arbetsgrupp har bildats med Elin Gustafsson som arbetsledare. Det ska flyttas, målas, grejas och fixas. En grannlaga uppgift då biblioteket består av cirka 45 000 böcker.

Blandning av kreativitet och lugn
Till grund för de nya idéerna finns ett antal miniintervjuer som gjorts med besökare, praktikanter och andra berörda. Många uttrycker önskemål om att få komma till en lugn och inspirerande plats. Nedre plan är därför tänkt bygga på kreativitet medan övervåningen ska präglas av lugn studiero.

– Vi utgår från att skapa en miljö som ska funka för alla, men barn och ungas behov betonas lite extra.

Aktivitetsträffar för mellanstadiet
Maria Mellander, som tidigare jobbat på Idéverkstan och Samverket, är nyanställd på 80 procent för att bygga upp aktiviteter för barn i mellanstadieåldern på tisdagar klockan 14.30-16.00.

– Vi börjar så smått med skapande verksamhet, men tanken är att aktiviteterna ska variera utifrån barnens önskemål och intressen. Fokus kommer att ligga på delaktighet.

Fler spännande exempel
Biblioteket har även ett antal andra intressanta satsningar på gång, till exempel en bokcirkel på lätt svenska. De jobbar också specifikt med vissa slutna målgrupper och erbjuder sådant som "En kväll på bibblan" och "Sinnenas sagostund".

Du som vill veta mer om bibliotekets utbud, besöker deras webbplats:
https://bibliotek.kramfors.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se