28 april 2022

Räddningsgymnasiet på Sandö kan ha lösningen på Ukrainakriget

Hur ska kriget i Ukraina få en positiv upplösning? Och hur säkrar vi att alla människor i världen har tillgång till rent vatten? Stora och brännande frågor som utmanar och engagerar många. Lösningen kanske eleverna på Räddningsgymnasiet Sandö kommer fram till när de under veckan agerar FN.

FN-rollspelet är en årligen återkommande aktivitet på Rägy. Eftersom årskurs 3 nyligen kom hem från sin studieresa i Nepal och behöver fokusera på examensarbeten är det i år årskurs 1 och 2 agerar ledamöter i FN:s generalförsamling.

– Under hela veckan har eleverna fått lyssna till olika föreläsningar inom ramen för de två temana Ukrainakriget och vattenförsörjningen. Sedan har de delats in i olika länder och har skrivit inledningstal och resolutioner, berättar Elin Gradin, lärare i samhällskunskap och historia.

Elin Gradin inleder FN-rollspelet.

Elin Gradin inleder FN-rollspelet.

Normal ingår 193 länder i FN, på Sandö har antalet krympt till 13. De är dock noga utvalda för att representera alla delar av världen. Under torsdag och fredag kommer därför till exempel Egypten, Kenya, Turkiet och Brasilien både debattera och försöka komma överens med Kina, Centralafrikanska republiken och EU.

Naturligtvis finns både Ukraina och Ryssland representerade. Emma Löfgren (Ukraina) och Tobias Solomonsson (Ryssland) berättar att deras utbildning alltid fokuserar på aktuella samhällsfrågor. På sistone har, av förklarliga skäl, mycket kretsat kring Rysslands invasion av grannlandet.

– Jag har faktiskt längtat efter den här veckan och ser rollspelet som en höjdpunkt. Det är en utmaning, men utvecklande, att inte komma med sina egna åsikter utan faktiskt representera ett land vars handlingar man inte tycker om, säger Tobias och Emma håller med:

– Det här är intressant och kul!

Eleverna Emma Löfgren och Tobias Salomonsson representerar Ukraina och Ryssland.

Tanken är att Emma (Ukraina) och Tobias (Ryssland) ska vara överens när förhandlingarna är slut.


Dagens möte för generalförsamlingen på Sandö började med att fru och herr ordförande Elin Gradin och Peter Jonsson, också han lärare i samhällskunskap och historia, hälsade välkommen och gjorde ett upprop.

Därefter var det dags för de olika länderna att leverera sina inledningstal. Under torsdagen behandlar eleverna kriget och på fredagen vattenproblematiken. Efter de inledande talen är det dags för lobbying, det vill säga tala för sitt lands sak och hitta samarbetspartners bland de övriga länderna att liera sig med.

– De ska arbeta fram förslag på lösningar av problemen och diskutera eventuella sanktioner. Därefter väntar förhandlingar, omröstningar och till sist fastställande av åtgärder, berättar Elin Gradin.

FAKTA/Räddningsgymnasiet som FN-skola

Räddningsgymnasiet på Sandö är sedan 2013 en av Sveriges certifierade FN-skolor och har därmed ett nära samarbete med svenska FN-förbundet. Skolan präglas av stort internationellt engagemang och arbetar löpande med aktuella globala frågor som ofta utgår från Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling.

Fotnot: På bilderna högst upp syns John Thun, Emma Löfgren och Tuva Ekeroth (Ukraina). Evert Sundström och Tobias Salomonsson (Ryssland). Jonathan Häggblom och Nora Wettermark (Kina).

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Elin Gradin
Lärare
Räddningsgymnasiet
0612-69 20 86
elin.gradin@kramfors.se