Ett antal elever sitter vid ett bord och tittar i en dator. En manlig lärare och med. Han pekar på något i datorn.
02 juni 2022

Länsgemensamt antagningskansli ska minska sårbarheten

Idag har varje kommun ett eget antagningsförfarande till gymnasiet och gymnasiesärskolan med ett fåtal handläggare. För att minska sårbarheten ska ett gemensamt kansli för länet byggas upp och bildningsnämnden fattade i onsdags beslut om att Kramfors kommun ska ingå i det.

– Frågan om ett länsgemensamt antagningskansli har varit aktuell under många år. Nu har Sollefteå kommun utrett frågan och varje kommun kommer att fatta egna beslut om att ingå eller inte, berättar bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

– Jag är glad att vi i Kramfors kommun beslutat att samverka, vi kommer att vinna på det. En samverkan innebär också att vi blir mer kostnadseffektiva, eftersom medverkande parter kommer att dela på kostnaderna.

Tecknar avtal med Sollefteå kommun
Det gemensamma kansliet kommer att finnas i Sollefteå och ambitionen är att samtliga sju kommuner i Västernorrland ska delta.

– För oss i Kramfors är en samverkan självklar, vi köper ju redan idag tjänst av Timrå för att säkra vår antagning, säger Thomas Näsholm.

Vissa uppgifter stannar i kommunen
Även om ett gemensamt kansli upprättas finns det ändå uppgifter som blir kvar hos respektive hemkommun och huvudman. Dessa kan till exempel vara yttranden, beslut om mottagande, överenskommelser om interkommunal ersättning och bidrag samt beslut om antagning till introduktionsprogram.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se