29 juni 2022

Trivsamma träffar för ukrainska barn på biblioteket

Vid ett antal tillfällen under våren har ukrainska barn och deras föräldrar träffats på biblioteket för att pyssla, få boktips, se på film och fika. Det hela är möjligt genom ett samarbete mellan biblioteket och SPF Trivsel.

– Från bibliotekets sida hade vi en idé om att skapa en träffpunkt för de som flytt från kriget i Ukraina och hamnat i Kramfors. När så pensionärsföreningen med Siwerth Strandberg i spetsen kontaktade oss föll alla bitar på plats, berättar biblioteksassistent Anna Norvell.

Gårdagens träff på bibblan var den tredje i raden. På grund av det vackra vädret var antalet besökare något mindre, men det passade samtidigt bra eftersom det då blev lättare att koncentrera sig på den animerade filmen ”The fantastic flying books” av Mr Morris Lessmore.

– Vi har också tagit fram en del böcker på ukrainska och ryska, som familjerna gärna får titta i och även låna hem, säger Anna Norvell.
- Det är få som talar engelska, men vi har god hjälp av Mariia Lytvynenko, som agerar tolk.

Ukrainska barn sitter på kuddar på golvet och tittar på en film.


SPF Trivsel bjuder på fika
Orsaken till SPF Trivsels engagemang är att Siwerth Strandberg känner en biståndsarbetare som kört förnödenheter till de forna öststaterna. Vid ett föreningsmöte fick medlemmarna information om hur arbetet gått till och beslutade att göra något för dagens utsatta.

– Min bekant ville inte ha något arvode för sin föreläsning utan föreslog att vi skulle avsätta pengar för att hjälpa barn som kommer hit från krig och nöd, berättar Strandberg och fortsätter:

– Vi hade olika idéer, men landade till slut på att kontakta biblioteket. Upplägget är nu så att de står för lokal och aktiviteter och vi bjuder på fika.

Att träffarna är populära är det inte tu tal om. Efter de två tidigare träffarna kände sig barnen hemtama i den mysiga barnhörnan och även mammorna såg ut att uppskatta filmen.

Fikat slank också ned. Festis, munkar, glass och läskande vattenmelon – vad kan vara bättre en vacker sommardag?

Anna Norvell, Mariia Lytvynenko och Siwerth Strandberg.

Anna Norvell, Mariia Lytvynenko och Siwerth Strandberg.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anna Norvell
Biblioteksassistent
0612-802 64
anna.norvell@kramfors.se