De tre sommarjobbarna sitter vid en bord och visar upp modeller de gjort av hur de önskar att bibliotekets ungdomsavdelning ska se ut i framtiden.
01 juli 2022

Kreativt sommarjobb på bibblan

Ungdomars delaktighet är ett viktigt område för biblioteksverksamheten i Kramfors kommun. Årets ferie- och sommarjobbare har därför sysslat med helt andra saker än att packa upp böcker och ordna bland tidningar. I stället har inspirerande och utvecklade arbeten utförts.

– Under tre veckor har vi förmånen att ha kreativa ungdomar hos oss, som har helt andra idéer om vad ett bibliotek ska vara än vi vuxna. Det vill vi ta vara på, berättar bibliotekarie Nathalie Buhr, som agerar ungdomarnas handledare.

– Ungdomar är morgondagens vuxna och just det här gänget har varit så himla duktiga. Idéerna har strömmat fram.

Ebba Nyström, Joudi Mhawch och Alithy Djiemo sitter i det lilla rummet som varit deras arbetsplats under tre veckor. Även Elsa Sjölund ingår i gruppen. Stolta visar de upp några förslag på hur Kramfors bibliotek skulle kunna utformas för att på ett bättre sätt passa den barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs.

– Vi skulle önska ett mysigare ställe, som även omfattar studieplatser och kanske även läxhjälp.

GPS-jakt
En annan sak som ungdomarna arbetat med och som snart ska lanseras är GPS-jakten ”I skuggan av…”. De står för allt från idéer, story och textskrivning till produktion av affisch och qr-kod. Det som återstår nu är att åka runt i kommunen och placera ut allt.

Joudi Mhawch, Ebba Nyström, Natalie Buhr och Alithy Djiemo

Joudi Mhawch, Ebba Nyström, Natalie Buhr och Alithy Djiemo


Idéverkstan har alltså varit i full gång och banken av förslag och visioner är välfylld. Här är några exempel på saker som barn och unga skulle kunna attraheras av på bibblan:

  • Samarbeta med kulturskolans dansgrupper. Filma och sedan lära sig redigera Tiktok-videos
  • Aktivitetstisdag med musikquiz, bokprat och tävlingar
  • Pysselverkstad utomhus
  • Myskväll på bibblan
  • Föreläsningar om till exempel psykisk ohälsa eller hur man bygger en egen hemsida
  • Rit-, skriv- och målartävling
  • Diskussionsforum
  • Kulturdag

Ungdomar träffar lokalpolitiker
En väldigt viktig punkt är den politikerträff som tjejerna planerat ska gå av stapeln den 1 september i Ådalsskolans aula. Gudmundråskolans årskurs 9 kommer att närvara och man tänker även bjuda in gymnasiet.

– Vi vill ge ungdomar i kommunen en chans att lyssna till lokalpolitiker. Man ska kunna ställa frågor om till exempel kriminalitet, jämställdhet, klimatförändringar och Kramfors framtid rakt ut, men även få dem upplästa anonymt, säger Alithy Djiemo.

 

FILM/Ungdomarna berättar om sitt sommarjobb
Joudi, Ebba, Alithy och Elsa har själva gjort en film om sitt sommarjobb. Ebba och Elsa vill inte vara med på bild, så när de talar syns en grön bakgrund.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Natalie Buhr
Bibliotekarie
0612-802 93
natalie.buhr@kramfors.se