Anna Lundholm, samordnare för Barnbackens familjecentral

Anna Lundholm, samordnare för Barnbackens familjecentral

19 augusti 2022

Barnbackens familjecentral firar 20 år med öppet hus

Det är med stolthet vi berättar att det i år är 20 år sedan Barnbackens familjecentral startade sin verksamhet i Kramfors. Det firas med öppet hus torsdagen den 1 september.

– Det känns verkligen roligt att få bjuda in till födelsedagsfest! Mellan klockan 10 och 15 är alla välkomna att titta runt i våra lokaler. Vi bjuder även på pastasallad med dryck samt lite fika, berättar Anna Lundholm, pedagog och samordnare.

Under åren som gått har tusentals föräldrar och barn fått stöd, råd och hjälp av familjecentralen. I speciellt anpassade lokaler på Bruksgatan samarbetar olika verksamheter från Kramfors kommun och Region Västernorrland.

Här finns:

  • Barnmorskemottagning
  • Barnavårdscentral, BVC
  • Öppna förskolan
  • Familjebehandlare
  • Föräldra- och barnhälsovårdspsykolog

Familjecentralen bygger på frivillighet, den är gratis och öppen för alla familjer med barn upp till sex år med undantag för familjebehandlarna, som erbjuder föräldraskapsstöd från graviditeten till det att barnet är 18 år.

– Vi har egna arbetsområden, men samverkar på ett väldigt fint sätt. Tillsammans bildar vi en enhet som jobbar för barns och föräldrars bästa, säger Anna Lundholm.

Barnhänder som bygger ett klosstorn.


När det hela begav sig 2002 startade familjecentralen på Johannesgatan, där man höll till i två år. När lokalerna blev för små gjordes en satsning på att specialutforma en del av den byggnad där hälsocentralen och det särskilda boendet Kvarnbacken finns.

– Genom åren har vi bedrivit många lyckosamma satsningar, till exempel öppna asylförskolan under 2014-2019. Den blev så bra att folk från hela Sverige kom på studiebesök för att ta del av Kramforsmodellen. Om detta och mycket mer berättar vi gärna under öppet hus den 1 september, avslutar Anna Lundholm.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anna Lundholm
Samordnare för familjecentralen
och pedagog
0612-808 20
anna.lundholm@kramfors.se