Natalie Buhr, bibliotekarie, är redo att ta emot barnens röster.

06 september 2022

Vilket gosedjur har bästa löftet? – Förskolebarn kan rösta i unikt val

Karim Ko, Tilda Tiger, Olga Orm eller Harald Haj… vem ska vinna Gosedjursvalet 2022? Alla förskolebarn i åldrarna 3-6 har makten i sin hand att utse en vinnare i den omröstning som Kramfors bibliotek arrangerar.

– Även små barn har rätt att vara delaktiga i samhällsfrågor och det här är ett sätt för oss att introducera dem i valprocessen, säger bibliotekarien Natalie Buhr.

Tillsammans med kollegor har hon tagit fram ett helt koncept med kandidater, vallöften, filmer, affischer, valsedlar och annat.

Valhemligheten och sekretessen hålls lika hårt på som i det ordinarie valet så naturligtvis röstar man i ett bås, viker ihop sin sedel och sticker ned den i en förseglad låda på biblioteket.

– Alla 3-6-åringar är välkomna hit och man får så klart ha med sig sina föräldrar. Information har dessutom skickats ut till förskolorna i kommunen, som kan välja att rösta här på biblioteket eller få valmaterial skickat till förskolan.

Röstningen avslutas under helgen. Rösterna räknas därefter samman och en vinnare utses.


Valets kandidater

Vilka är kandidaterna och vad lovar de att uppfylla om de vinner? Här följer en presentation. Alla löften går ut på att gynna många, så förutom att de utlovade sakerna ska finnas på bibblan är det också tänkt att de tas till förskolorna med bokbussen.


KARIM KO

Vallöfte: Ska skaffa en dockteater där barnen kan hitta på egna sagor och spela upp.


TILDA TIGER

Vallöfte: Köpa in utklädningskläder som barnen ska ha mycket kul med.


OLGA ORM

Vallöfte: Lovar att arrangera ett dansparty med bokbussen.


HARALD HAJ

Vallöfte: Lovar att skaffa en massa gosedjur.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Natalie Buhr
Bibliotekarie
0612-802 93
natalie.buhr@kramfors.se