Vuxenutbildningen

Komunal vuxenutbildning och SFI

Inom den kommunala vuxenutbildningen, Komvux, ligger fokus på individens behov där du tillsammans med våra vägledare och lärare planerar dina studier och skapar en individuell studieplan. Du kan välja kurser på grundläggande och gymnasial nivå, starta under hela året och studera på heltid eller deltid, på dagtid eller på distans.

Kommunal vuxenutbildning erbjuds också som svenska för invandrare, SFI.

Grundläggande vuxenutbildning

Att läsa på grundläggande vuxenutbildning innebär kurser på grundskolenivå. Undervisningen förbereder för både samhällsliv, arbetsliv och fortsatta studier. Innehållet i undervisningen är anpassat efter vuxnas behov och du kan själv välja vilka kurser du vill läsa. Kurserna erbjuds på dagtid enligt schema.

Du som läser kurser på grundläggande nivå får låna kurslitteratur av skolan.

Kursutbud för grundläggande vuxenutbildning hittar du under relaterade dokument.

Gymnasial vuxenutbildning

På Komvux anpassar vi utbildningen efter dina behov. Tillsammans med vägledare och lärare skapar du din egen utbildning och studieplan genom att välja kurser och studieform.

Vi erbjuder olika sätt att studera, så att det passar dig och din livssituation. Du kan studera på dagtid med lärarledda lektioner, flexibelt eller på distans.

Under rubriken "relaterade dokument" på denna sida hittar du sökbara kurser både för dagtid och distans.

Kom ihåg att du själv behöver skaffa kurslitteratur efter att du blivit antagen. Viktig information för nya studerande och preliminärt schema finns också under "relaterade dokument."

För att studera kurserna på gymnasienivå ska du ha minst godkänt i Svenska på grundskolenivå alternativt Svenska som andraspråk grundskolenivå.

Huvudsakliga studieperioder 2024/2025 (20 veckor)

Hösttermin 240902 - 250117
Vårtermin 250120 - 250606

Ansökningstider

 

 

 

Sista ansökningsdag

Sökbara kurser

Kursstart

 

 

 

7/6

Alla sökbara kurser

2/9

16/8

Alla sökbara kurser

2/9


Under relaterade dokument ser du vårt kursutbud och vilka kurser som är sökbara vid respektive kursstart.

Schema finns under relaterade dokument.

Yrkesutbildningar

I Kramfors erbjuder vi flera yrkesutbildningar. Där studerar du mot ett specifikt yrke och efter slutförda studier kommer du kunna arbeta inom området.

Utbildningar från Vuxenutbildningen Kramfors

För att söka våra utbildningar, kontakta våra studie- och yrkesvägledare via e-post eller telefon. Kontaktuppgifter finns i kontaktrutan på denna sida.

Det är en stor brist på elektriker i dagens läge. Om du väljer att studera till elektriker via komvux i Kramfors så vet du att du studerar mot en bransch där det finns goda chanser till ett jobb med en bra lön.

Vi erbjuder ett yrkespaket som ger dig möjlighet till certifiering som elektriker.

Mer information

Utbildningen är på 1500p och läses under två läsår med uppehåll under sommaren.

Elkraftteknik 100p
Elektromekanik 100p
Praktisk ellära 100p
Elinstallationer 200p
Belysningsteknik 100p
Elmotorstyrning 100p
Kommunikationsnät 1 100p
Datorteknik 1A 100p
Energiteknik 1 100p
Mekatronik 100p
Larm och övervaknings och säkerhetssystem 100p
Fastighetsautomation 100p
Servicekunskap 1 100p
Komvuxarbete 100p

Svenska grund är ett krav för att du ska vara behörig för att söka denna kurs.

Utbildningen påbörjas höstterminen 2025.

En yrkesutbildning på 40 veckor som leder till jobb. Som studerande tillbringar du en stor del av studietiden på arbetsplatser där dina färdigheter inom mat och bakverk utvecklas. Utbildningen blandar teori med praktik.

Du arbetar både med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse från försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost till alkoholservering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra där du utvecklar din förmåga att möta kunder och ge god service.

Mer information

Utbildningen är på 800p / 40 veckor

Hygien 100p
Livsmedel och näringskunskap 100p
Matlagning 1 100p
Matlagning 2 200p
Matlagning 3 200p
Mat och dryck i kombination 100p

Svenska grund är ett krav för att du ska vara behörig för att söka denna kurs.

Utbildningen påbörjas höstterminen 2025.

Det är en stor brist på svetsare i dagens läge. Om du väljer att studera till svetsare via komvux i Kramfors så vet du att du studerar mot en bransch där det finns goda möjligheter till ett jobb med en bra lön.

Vi erbjuder en lärlingsutbildning som ger dig möjlighet till att arbeta som svetsare efter slutförda studier.

Mer information

Utbildningen är på 800p och läses under ett läsår. Det är ett begränsat antal platser på utbildningen.

Utbildningen påbörjas höstterminen 2025.

Detta är utbildningen för dig som vill arbeta med och för människor i ett av de mest efterfrågade yrkena inom vårdsektorn. I undersköterskeutbildningen blandas teori och praktik i en bra kombination.

Som undersköterska har du ett brett arbetsfält. Det är ett stort behov av utbildade undersköterskor och efter utbildningen har du stora möjligheter att få jobb. Exempel på arbetsområden efter din utbildning är hemtjänst, äldreomsorg, funktionsvariationer, på sjukhus eller inom psykiatri.

Din kunskap som undersköterska blir din egen och andras trygghet. Du kan även efter undersköterskeutbildningen läsa till en specialisering.

Under relaterade dokument hittar du mer information under "Vårdutbildningar 2024" och "Litteraturlista vård och omsorg".

Utbildningar från Arena utbildning

Barnskötare - Elevassistent - 900 p med påbyggnad 400 p.
Nationellt yrkespaket med kurser från barn- och fritidsprogrammet utformat för arbete inom pedagogisk verksamhet.

Administration BAS - 500p med möjlighet till påbyggnad mot ekonomi & redovisning 400p. Eller påbyggnad mot HR 400p. Eller påbyggnad mot marknadsföring 400p.

För att söka Arenas utbildningar, kontakta våra studie- och yrkesvägledare via e-post eller telefon. Kontaktuppgifter finns i kontaktrutan på denna sida.

SFI – Svenska för invandrare

SFI innebär grundläggande utbildning i svenska språket för vuxna som inte har svenska som modersmål. För att ha rätt att läsa SFI ska du vara folkbokförd i Kramfors kommun samt ha ett svenskt personnummer. Är du EU-medborgare och boende i Kramfors kommun behöver du inte ha ett svensk personnummer. Du kan lämna in ansökan och bli antagen under hela året. Antagning sker regelbundet. Du kan läsa mer om SFI under relaterade länkar.

Ansökan till vuxenutbildning

Vill du söka till Komvux rekommenderar vi att du tar kontakt med en Studie- och yrkesvägledare vid Vuxenutbildningen för att göra en studieplanering. Du hittar kontaktuppgifter i kontaktrutan på denna sida. Du finner även vår ansökningsportal under relaterade länkar på denna sida.

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning (Komvux)

Ansökan görs via vår ansökningsportal som du hittar under "Relaterade länkar". Om du saknar möjlighet att ansöka via webben kan du ta kontakt med någon av våra studie- och yrkesvägledare.

Hur får jag veta om jag blivit antagen till kurser på Komvux?

Om du blivit antagen eller inte meddelas på mina sidor på det kontot du skapade när du gjorde webbansökan eller via mail om du lämnade in en pappersblankett.

Har du frågor kring detta, skicka ett e-postmeddelande till våra studie- och yrkesvägledare.

Komvuxstuderande har tillgång till kursinformation, studieuppgifter och mail genom lärplattformen IT’s learning.

Kan du inte gå på första planerade lektionen enligt schema är det viktigt att du tar kontakt med läraren. Detta gäller även om du planerar att läsa på distans.

När du tackat ja till en gymnasial kurs du blivit antagen till är det viktigt att du omedelbart skaffar kurslitteraturen. Du som är under 20 år och studerar på Komvux Ådalsskolan får låna böcker.

Ska du läsa på grundläggande nivå på Komvux Ådalsskolan behöver du inte skaffa kurslitteraturen eftersom du då har rätt att låna böckerna på skolan.

I samarbete med externa utbildningsanordnaren Arena Utbildning kan vi erbjuda ett stort antal sökbara kurser på distans. Exlearn är den lärplattform som Arena Utbildning använder. Distanselever på Arena får inloggningsuppgifter i mail från Arena.

Kontakt

Daniel Söderström, rektor Kommunal vuxenutbildning, SFI
Telefon 0612-804 70
daniel.soderstrom@kramfors.se

Vuxenutbildningen
Telefon 0612-805 96
Telefontid: Vardagar 08.00-11.00
info.vuxenutbildningen@kramfors.se

Studie- och yrkesvägledning
Telefon 0612-805 00
syv.vuxenutbildningen@kramfors.se

Besöksadresser
Komvux
Limstagatan 22, ingång A
872 80 Kramfors

Svenska för invandrare
Campus Kramfors,
Företagsvägen 2
872 80 Kramfors

Vård- och omsorgsutbildning,
Campus Kramfors,
Yrkesvägen 6
872 80 Kramfors

Uppdaterad:

Innehåll på sidan