Röda hus

Husägare

Denna sida fungerar som samlingssida för information till dig som redan är eller är blivande husägare i Kramfors kommun. Här finner du information om e-tjänsterna som är kopplade till fastighetsägande samt praktisk information som checklistor för fastighetsskötsel och fastighetsaffärer samt aktuella hämtdagar för sopor och slam.

E-tjänster för husägare

Det finns mycket du som husägare kan anmäla, beställa eller ändra med hjälp av våra e-tjänster för fastighetsägare. Här kan du bland mycket annat ansöka om bygglov, beställa slamtömning, anmäla skada på sopkärl och anmäla ägarbyte.

Få information från kommunen via sms eller e-post

Kommunen använder en webbaserad informations- och varningstjänst för att skicka ut viktig information om händelser, som till exempel vattenavstängningar, till berörda invånare.
Även information rörande skifte av sopkärl kopper att aviseras via SMS.

Registrera ditt telefonnummer för att få driftinformation

Fastighetsskötsel

Det finns mycket att göra och hålla reda på som ägare av ett hus. Här nedan har vi listat sånt som du måste hålla koll på, men även sånt som kan vara bra att hålla koll på för att hålla din fastighet i bra skick samt för att energieffektivisera och klimatanpassa hemmet.

Checklista vid husaffär

Ska du köpa eller sälja hus? Vi vet att det finns mycket att tänka på inför affären och nedan har vi därför sammanställt en checklista över vad du behöver anmäla hos kommunen samt övrigt att tänka på beroende på om du är den nya eller tidigare ägaren av fastigheten.

Avfall och återvinning

Inom området avfall och återvinning erbjuds bland annat Grovsopsinsamling, insamling av farligt avfall med Miljöbil samt mottagning av avfall vid återvinningscentral och återvinningsstationer.
Läs allt om detta samt hur du kan agera för att minska dina avfallsmängder under samlingssidan avfall och återvinning.

Bygga nytt, ändra eller riva

Om du planerar att bygga behöver du ofta bygglov eller göra en anmälan till kommunen. Det finns också flera saker som du med villa eller stuga får göra bygglovsfritt. Du behöver ha koll på de regler som gäller om du ändrar eller bygger till ditt hus, bygger nytt på tomten, ändra marken eller river.
Mer information om vanliga byggprojekt finns under samlingssidan villor och fritidshus.

Bygger du nära hav, sjö eller bäck?

Marken 100 meter från vatten är skyddad från att det byggs nytt, grävs eller ändrar naturen. Du kan behöva strandskyddsdispens för att bygga nytt, exempelvis bygga en gäststuga eller garage. Det gäller även om det är inne på din tomt. För nya bryggor eller ändrad storlek på befintliga behöver du också ofta dispens.
För att läsa mer om strandskyddsdispens och ansöka om dispens, följ länk till sidan för strandskydd.


Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström