Husägare

Denna sida fungerar som samlingssida för information till dig som redan är eller är blivande husägare i Kramfors kommun. Här finner du information om e-tjänsterna som är kopplade till fastighetsägande samt praktisk information som checklistor för fastighetsskötsel och fastighetsaffärer samt aktuella hämtdagar för sopor och slam.

E-tjänster för husägare

Det finns mycket du som husägare kan anmäla, beställa eller ändra med hjälp av våra e-tjänster för fastighetsägare. Här kan du bland mycket annat ansöka om bygglov, beställa slamtömning, anmäla skada på sopkärl och anmäla ägarbyte.

Få information från kommunen via sms eller e-post

Kommunen använder en webbaserad informations- och varningstjänst för att skicka ut viktig information om händelser, som till exempel vattenavstängningar, till berörda invånare.
Även information om när slamtömning kommer utföras meddelas via SMS med denna tjänst.

Registrera ditt telefonnummer för att få driftinformation

Fastighetsskötsel

Det finns mycket att göra och hålla reda på som ägare av ett hus. Här nedan har vi listat sånt som du måste hålla koll på, men även sånt som kan vara bra att hålla koll på för att hålla din fastighet i bra skick samt för att energieffektivisera och klimatanpassa hemmet.

Ta för vana att inför varje nytt säsongsskifte se över ditt hus och din fastighet för att säkerställa att ditt hus klarar av snö, kyla, fukt och andra yttre faktorer.

  • Håll skottat och sandat runt sopkärl och postlåda under vintern.
    Här kan du kan hämta sandingssand för husbehov
  • Stäng av utevattnet inför vintern
  • Rensa tak och takrännor från löv och annat skräp
  • Se över tätning av fönster och dörrar
  • Rengör eldstad och skorsten
  • Rengör uteplats och utemöbler
  • ¨Se över fasad och husgrund
  • Se över dagbrunnar för att säkerställa att de inte är igensatta av löv eller annat

Fyra enkla åtgärder

  • Se över tätningslister i fönster/dörrar är en enkel åtgärd. Om listerna börjar bli stela eller är äldre än 10 år är det dags att byta. Denna enkla och billiga åtgärd kan minska värmekostnaderna med ca 5 %. Men täta inte för mycket! Om du inte har några tilluftventiler i väggen bör du undvika att lägga tätningslister i överkant på fönstren.

  • Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan man minska värmeförlusterna med ca 5 %.

  • Genom att installera snålspolande duschmunstycken och sparlatorer på tappvattenkranar minskar varmvattenförbrukningen med ca 20 %.

  • Temperaturen i varmvattenberedaren bör vara 60 grader – varmare ger högre energiförluster men kallare ger risk för bakterietillväxt i varmvattnet.

Uppvärmningen

Har du höga energiräkningar? Kommunens Energi- och klimatrådgivare kan ge dig kostnadsfri och oberoende rådgivning om olika alternativ för uppvärmning.

Du kan läsa mer och hitta kontaktuppgifter på sidan Energirådgivning.

Elavtal

När jämförde du elbolag senast? Det kan skilja över 50 öre/kWh mellan de billigaste och dyraste elbolagen. Använd den oberoende tjänsten Elpriskollen för att kontrollera hur ditt nuvarande elavtal ligger till. Länk finner du bland Relaterade länkar på denna sida.
Om du vill göra klimatet en tjänst kan du även köpa el märkt med ”Bra miljöval”. Det kostar 2-3 öre mer per kWh men gör skillnad.

Solceller

Har du funderingar på att installera solceller? Information samt kontaktuppgifter till kommunens Energirådgivare som kan ge kostnadsfri & oberoende rådgivning om solceller finner du på sidan Installera Solceller.

Här kan du kontrollera vilken vecka och dag vi tömmer ditt sopkärl.

Du kan söka på abonnentnummer eller hämtadress.
Hämtadressen söks med gatunamn och adressnummer, exempel Trastvägen 5.

Om uppgifterna du söker efter inte framgår ring VTG för att få mer information. Telefonnummer finns i kontaktrutan på denna sida.

Schemalagd tömning av slamavskiljare och minireningsverk görs en gång per år för permanenthus och vartannat år för fritidshus under perioden april till november. För slutna tankar, BDT-brunnar och fosforfiltermaterial beställs tömning med hjälp av vår e-tjänst.

För tömningsschema samt information om budad tömning, följ länk till sidan för slamtömning.

Checklista vid husaffär

Ska du köpa eller sälja hus? Vi vet att det finns mycket att tänka på inför affären och nedan har vi därför sammanställt en checklista över vad du behöver anmäla hos kommunen samt övrigt att tänka på beroende på om du är den nya eller tidigare ägaren av fastigheten.

Hos kommunen


Övrigt

  • Teckna eller flytta eventuella abonnemang
    - Försäkring
    - Elnät. Tecknas hos nätägaren. I Kramfors är detta E-on
    - Elavtal. Tecknas hos valt elbolag
    - Bredband, telefoni och kabel-tv
  • Gör flyttanmälan till skatteverket och gör en adressändring med eventuell eftersändning av post.
  • Eget vatten och avlopp
  • Ta reda på vilken huvudsäkring huset har samt om den är anpassad för dina behov. Ändring sker hos elnätsägaren.
  • Skaffa dig kunskap om var huvudbrytare för el och vatten sitter.
  • Ta reda på vem som underhåller din väg. Är vägen privat, statlig eller kommunal?

Hos kommunen


Övrigt

  • Säg upp eller flytta eventuella abonnemang
    - Försäkring
    - El
    - Bredband, telefoni och kabel-tv
  • Gör flyttanmälan till skatteverket och gör en adressändring med eventuell eftersändning av post.


Avfall och återvinning

Inom området avfall och återvinning erbjuds Grovsopsinsamling samt mottagning av avfall vid återvinningscentral och återvinningsstationer.
Läs allt om detta samt hur du kan agera för att minska dina avfallsmängder under samlingssidan avfall och återvinning.

Bygga nytt, ändra eller riva

Om du planerar att bygga behöver du ofta bygglov eller göra en anmälan till kommunen. Det finns också flera saker som du med villa eller stuga får göra bygglovsfritt. Du behöver ha koll på de regler som gäller om du ändrar eller bygger till ditt hus, bygger nytt på tomten, ändra marken eller river.
Mer information om vanliga byggprojekt finns under samlingssidan villor och fritidshus.

Bygger du nära hav, sjö eller bäck?

Marken 100 meter från vatten är skyddad från att det byggs nytt, grävs eller ändrar naturen. Du kan behöva strandskyddsdispens för att bygga nytt, exempelvis bygga en gäststuga eller garage. Det gäller även om det är inne på din tomt. För nya bryggor eller ändrad storlek på befintliga behöver du också ofta dispens.
För att läsa mer om strandskyddsdispens och ansöka om dispens, följ länk till sidan för strandskydd.

Uppdaterad:

Innehåll på sidan