09 november 2016

Ny gång- och cykelplan

Vi vill att fler kan gå eller cykla till jobbet eller skolan. Eller slippa använda bilen för att ta sig till en pendlarparkering. Folkhälsan är ett viktigt område i vår kommun. Klarar vi att bygga ut fler gång- och cykelbanor får vi många vinster ur olika aspekter.

Kramfors får en friskare befolkning. Vi sparar på energi och miljö och får ett mer hållbart samhälle. Barn- och ungdomar får en större frihet. Vi blir mer jämställda eftersom bilen används mer av män än av kvinnor. Och vi blir mer tillgängliga.

– Sammantaget ger detta effekter som vi kanske har igen i generationer, säger Staffan Östman, chef Samhällsavdelningen.

En plan i olika etapper
Men planen är långsiktig, kostar pengar och får därför prioriteras i etapper. De mest angelägna gång- och cykelvägarna som kommunen vill prioritera är:

  • Mellan Frånö och Kramfors
  • Mellan Kramfors och Bollstabruk
  • Mellan Bollstabruk och Nyland
  • Mellan Ullånger och Docksta
  • Mellan Mäland och Herrskog

– Vi behöver prioritera stråk där man pendlar till arbetsplatser och skolor. Nyland är exempelvis en av våra mest företagstäta orter medan Bollstabruk är den näst största tätorten i kommunen, säger Gudrun Sjödin (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Gång- och cykelplanen behandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott igår och skickas nu ut på samråd där alla medborgare har möjlighet att tycka till om tankarna. Därefter godkänns planen och den politiska processen fortsätter till fullmäktige.

Länk till hela dokumentet i pdf Pdf, 6.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Staffan Östman
Chef samhällsavdelningen
Tel: 0612-803 07
staffan.ostman@kramfors.se

Gudrun Sjödin
Vice ordförande kommunstyrelsen
Tel: 070-358 04 02
gudrun.sjodin@kramfors.se