04 maj 2018

Vårfloden riskerar kulminera

SMHIs prognoser visar att värmen kommer igång under vecka 19. Snösmältningen gör ännu ett ryck, vilket skapar ett tillflöde i redan fulla sjöar, älvar och åar. Vårflodens negativa effekter är alltså inte över.

– Som alla vet var vinterns snömängd ovanligt stor. Det ligger en hel del osmält snö kvar i markerna, så det finns fortfarande risk för översvämning i låglänta terränger, säger Peter Levin, tekniska avdelningen.

Begränsningar trots kontroll
Kramfors kommun ansvarar för ett antal reglerade sjösystem, till exempel Sjöbysjön med tillhörande sjöar samt Bussjön i Bollstabruk. Ända sedan påsk har dammluckorna varit öppna för att släppa igenom så mycket vatten som möjligt på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi har daglig tillsyn och gör allt för att hålla vattenflödet i schack. Tyvärr finns det begränsande faktorer som inte går att påverka.

Bussjön är bevis på det Peter Levin säger. Dammluckan är öppnad, men flödet begränsas av Bollstaån som inte hinner ta undan mer. Vattennivån ökar därmed och stugägare är oroliga. Även icke reglerade sjöar och vattendrag påverkas naturligtvis.

– Mitt råd till alla oroliga fastighetsägare är se till sin egendom. Följ väderleksrapporten och håll koll på vattennivån, säger Peter Levin.

Bra saker att tänka på!

  • Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden.
  • Kontrollera din försäkring.
  • Flytta undan känsliga föremål.
  • Bygg vallar som barriärer. Det enklaste är att bygga en sand- eller jordvall och sen täcka den med plast. Du kan också använda sandsäckar.
  • Rensa/gräv nya diken.
  • Köp eller låna en pump.

Bra sida att följa
SMHI har en bra kartfunktion där man kan följa vattennivåerna. Det går att kontrollera läget precis där man bor. https://vattenwebb.smhi.se/hydronu Länk till annan webbplats.

Myndigheterna bevakar läget
Eftersom vädret snabbt kan förändras samverkar myndigheterna, kommunerna och andra aktörer i länet. Vi följer utvecklingen med kontinuerliga rapporter från SMHI. Den 3 maj hölls det fjärde regionala samverkansmötet med anledning av vårfloden.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Levin
Chef tekniska avdelningen
peter.levin@kramfors.se