09 oktober 2018

Byggnadsantikvarier åter i fält

För en månad sedan påbörjades en kommunövergripande inventering av våra kulturmiljöer. Med start idag, 9 oktober, fortsätter den inventering som påbörjades i september. Inventeringen pågår i tre dagar, till den 11 oktober.

Konsultbolaget WSP är anlitade för inventeringen av kulturmiljöerna, och det är deras anställda som finns i fält under dessa två dagar. I uppdraget ingår även att genomlysa kommunens gamla kulturmiljövårsprogram, att ta fram en kulturmiljöprofil för kommunen samt att redogöra för våra särskilt värdefulla kulturmiljöer.

Kulturmiljövårdsprogram från 1990 blir en ny kulturmiljöplan

Kommunens nuvarande kulturmiljövårdsprogram skrev för ungefär 30 år sedan. Sedan dess har lagstiftningen till viss del förändrats, liksom synen på kulturmiljöer och inte minst miljöerna i sig. Kulturarvet och kulturmiljöerna är det som ger vår centralort och våra bygder karaktär, det som samtidigt utmärker oss från och förenar oss med andra platser. Det gäller såväl sågverksindustrin och bruksmiljöerna som fiskelägena och odlingslandskapet.

Syfte med kulturmiljöplanen 

Kulturmiljöplanen är tänkt att att fungera som:

  • Ett strategiskt kunskapsunderlag för den kommunala samhällsplaneringen och bygglovshanteringen.
  • Intresseskapare. Planen ska öka förståelsen för och kunskapen om kulturmiljöer i kommunen. Kulturmiljöerna ses som en tillgång för kommunens, länets och destination Höga kustens attraktivitet.
  • En källa till information och insyn. Öka kunskapen om kulturmiljöerna och planerna för dessa inom Kramfors kommun.
  • Vägledning. Ge råd och riktlinjer för hur kulturmiljöer kan bevaras eller utvecklas

Intresserade invånare bjuds in till dialogmöten

Under senhösten kommer vi arrangera två dialogmöten, där kommunens invånare, föreningar och företag bjuds in att diskutera våra kulturmiljöer. Mer information om dessa möten kommer längre fram.

Har du några frågor kring inventeringarna eller kulturmiljöplanen är du välkommen att kontakta kulturutvecklaren på Kramfors kommun, Karin Högström.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se