03 januari 2019

Skärpta straff för miss av
livsmedelsanmälan

Sedan många år är det lag på att företag inom livsmedelsbranschen måste registreras hos en behörig kontrollmyndighet. Det händer dock att företagare missar eller struntar i det, vilket numera kan bli dyrt. Nya sanktioner har nämligen införts.

Livsmedelslagen har skärpts från och med årsskiftet. Det är en ganska hög avgift som måste betalas om man blir påkommen med att inte ha registrerat sig; allt från 5000 till 75000 kronor beroende på årsomsättning.

– För att undvika en onödigt tråkig start för er verksamhet, hör av er till oss innan ni drar igång eller om lokalen byter ägare, säger miljöinspektör Märith Löfgren.

Kommunens arbete för bra mat

Miljö- och byggavdelningen, som ligger under kommunstyrelsen, har till uppgift att se till att livsmedelsföretag i Kramfors kommun följer den lagstiftning som finns. På plats hos företagen kontrolleras att maten hanteras på ett säkert sätt, att det är rent och snyggt i lokalen och att kunderna inte blir lurade eller vilseledda.

För att kunna göra det måste vi veta var verksamheten finns och vem som ansvarar för den.

– Vår uppmaning till den som startar eller tar över en restaurang/café/bageri/butik eller annan livsmedelsanläggning är att omgående registrera sig hos oss, säger Märith Löfgren.

Hur registrerar man sin livsmedelsanläggning?

Registreringen görs via en e-tjänst på vår webbsida (se nedan). Du behöver en e-legitimation för att kunna logga in i e-tjänsten. Väljer du att använda en vanlig pappersblankett finns den också att hitta på den angivna länken.

Avgiften för att registrera sig motsvarar en timmes handläggningstid, enligt en taxa som är fastställd av kommunfullmäktige. Avgiften för att registrera sig är för närvarande 996 kronor.

Mer information:
Anmälan om livsmedelsverksamhet Länk till annan webbplats.

Checklista för dig som vill starta restaurang Länk till annan webbplats.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Märith Löfgren
Miljöinspektör
0612-803 75
marith.lofgren@kramfors.se