08 februari 2019

Arbetsgruppen Ris till flis
bidrar till framkomlighet

Du har säkert sett dem lite här och där. Män klädda i gula reflexjackor som skottar våra trottoarer, övergångsställ och andra ställen där traktorerna inte kommer åt. Arbetslaget ”Ris till flis” gör nytta året om.

Som namnet antyder började Ris till flis sina bana med att röja sly, fälla träd och omvandla dessa till flis. I takt med att tiden gått har dock nya arbetsuppgifter dykt upp. Som till exempel att skotta snö och sanda på vintern.

– Organisatoriskt tillhör vi arbetsmarknadsenheten, men skottningen är ett uppdrag som tekniska avdelningen lejer oss till, berättar arbetshandledaren Göran Hägglund.

Kommer från Sverige och stora delar av världen

De sexton deltagarna i Ris till flis kommer från i princip hela världen. Hälften är födda i Sverige och hälften är nysvenskar från till exempel Ryssland, Eritrea och Syrien. Enligt upplägget inleder alla sitt arbete i gruppen med en praktik under ett halvår, därefter kan bli tal om någon form av beredskapsanställning.

Intensivt den senaste tiden

Omfattningen med snöskottning varierar av naturliga skäl. I början av den här vintern var det lugnt för att den senaste tiden accelerera. Övergångsställ, refuger, trottoarer ska hållas rena från snö och sandas. De områden som tillhör gruppens uppdrag ligger i centrala Kramfors.

– Vi finputsar vissa gator som till exempel Torggatan och Limstagatan vid rondellen, men håller också rent vid kommunhuset och mot Kramforsskolan samt vid resecentrum, säger Göran Hägglund.

Ständiga och tillfälliga uppdrag

Gruppen kan också ta på sig tillfälliga uppdrag, häromdagen fick de till exempel skotta pendlarparkeringen vid Företagens Hus. En stadig uppgift är att sopa av alla leasingbilar och snöröja runt dem.

– Det finns gott om arbete för deltagarna i gruppen och de är duktiga. Till våren fortsätter vi arbetet med att röja sly längs Kyrkviken. Annat som vi gör är att rensa laxtrapporna längs Kramforsån och plocka skräp på olika ställen.

På bilden ser du Mebrahtu Aregay, Jurakul Makhmedov och Rajab Hassan.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Göran Hägglund
Arbetshandledare
Arbetsmarknadsenheten
0612-805 42
goran.hagglund@kramfors.se