Kramforskartan, utsnitt

Kramforskartan, utsnitt

18 juni 2019

Vad heter fastigheten?

Nu kan du på ett enkelt sätt även söka fastigheter, se fastighetsbeteckningar och -gränser i Kramforskartan – kartan som visar detaljplaner, skolor, återvinningsstationer, tomter till salu och annat som rör våra verksamheter.

Miljö- och byggavdelningen har ett omfattande kartmaterial. Delar av materialet är förbehållet internt bruk men vi har också ett publikt material som vi kan dela med oss av. Det finns i Kramforskartan som också utvecklas kontinuerligt med nya kartlager.

Mohammad Alobid är GIS-samordnare vid miljö- och byggavdelningen. Han har i dagarna lanserat en ny funktion i kartan som gör det möjligt att söka fastigheter, fastighetsbeteckningar och tomtgränser i Kramfors kommun.

– Det händer ganska ofta att vi får frågor om fastigheter från personer som till exempel ska söka bygglov eller köpa hus. I Kramforskartan är nu dessa uppgifter sökbara ett enkelt sätt, säger Mohammad.

Så här gör du

  1. Gå till https://map.kramfors.se Länk till annan webbplats. 
  2. Zooma in på ett område tills att fastighetsgränser och fastighetsbeteckningar tänds i kartan. Fastighetsgränserna visas med blå linjer och i området kan du läsa beteckningen.

Vill du söka via sökfunktionen, använd sökfältet uppe till höger i kartan. Du kan söka på hela eller delar av fastighetsbeteckning och adresser.

Bilden nedan visar en sökning. Välj helt enkelt bland resultaten du får upp i din sökning. Då markeras fastighetsgränserna för den fastighet eller adress du valt.

Kramforskartan, sök fastighet. Bilden visar en sökning på "Ullång".

Kramforskartan, sök fastighet. Bilden visar en sökning på "Ullång".

Fler lager

Vill du söka andra lager i kartan, så finns till exempel historiska kartor, vallokaler, skolor, återvinningsstationer, turer för bokbussarna, detaljplaner och mycket mer. Menyn för dessa lager ligger till vänster i kartan. Där tänder och släcker du de olika lagren beroende på vad du vill se.

Bilden i topp är ett exempel som visar hela kartvyn med menyn och lagret tänt för vallokalerna i Kramfors kommun.

Fastighetsgränser och fastighetsbeckningar tänds dock per automatik när du zoomat in till rätt nivå.

Navigering

Kramforskartan når du också via symbolen och länken "Karta" som ligger i topp på alla sidor på webbplatsen.

Kramforskartan, navigering

Kramforskartan, navigering.

Visar gränserna rätt?

Kartdata i Kramforskartan kommer från Lantmäteriet. Kartan uppfattas ibland som exakt och att fastighetsbilden har ett juridiskt bevisvärde. Så är inte fallet. På sin webbplats förklarar Lantmäteriet varför det finns "variationer i lägesnoggrannheten, från centimeternivå till ett medelfel på tiotals meter".

Visar gränserna rätt? Länk till annan webbplats. Lantmäteriets webbplats

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Mohammad Alobid
GIS-samordnare
0612-803 74
mohammad.alobid@
kramfors.se