06 augusti 2019

Naturstigen längs Kyrkviken tar form

Redan innan den är klar verkar den vara en fullträff! På cirka sex veckor har Arbetsmarknadsenhetens snickerigrupp producerat ett trädäck som slingrar sig mellan Kyrkviken och järnvägen. Och vandrarna har redan hittat fram.

– Det finns ett otroligt intresse för naturstigen, vilket är skojigt. Det är fullt möjligt att gå här redan nu, men man får hålla i minnet att vi inte är riktigt färdiga än, säger Kenneth Näsman, som är enhetschef för gata och park.

Anläggandet av naturstigen är ett samarbete mellan flera olika verksamheter inom Kramfors kommun. Finansieringen kommer från det statliga initiativet LONA, som står för lokal naturvårdssatsning och idén föddes vid en medborgardialog om Hagaparken.

– Projektet sträcker sig över flera år och började med att Ris till flis-gruppen röjde och markberedde. De har gjort ett otroligt bra jobb. På vissa ställen sträckte sig vassen högt över deras huvuden, berättar Kenneth Näsman.

Ulrik Moström och hans kollegor i snickerigruppen har gjort ett bra jobb.

De cirka 1,5 kilometer som snart är färdiglagda får ses som etapp 1 av stigen. Trallen slutar vid en lastningsplats från sågverkstiden.
– Här ska vi anlägga en rastplats med bänkar, bord och möjlighet att grilla. Det blir dock först i nästa etapp.

Nu ska det sättas upp räcken på ställen där de behövs för säkerhetens skull. En överfart vid skoterleden ska också anläggas.

Rester från en tidigare kaj vid det som ska bli grillplats. Visst är utsikten härlig?

Naturstigen slutar inte vid grillplatsen utan kommer att fortsätta mot Folksam och mynna ut i Fiskja.
– Fortsättningen dock kommer inte att byggas av trä utan anläggas som en traditionell naturstig med vira och grus som underlag.

I samband med projektet görs en natur- och industriinventering. Resultatet av denna ska redovisas i form av skyltar längs stigen. Det kommer också att vara möjligt att fiska vid ett antal platser.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Kenneth Näsman
Enhetschef gata och park
0612-803 29
kenneth.nasman@kramfors.se