Jon Björkman tar emot diplomet av Anneli Örtqvist.

27 september 2019

Som Fairtrade City främjar vi rättvis och hållbar handel

Kramfors är nu en officiellt diplomerad Fairtrade city. Den högtidliga utmärkelsen skedde idag vid en ceremoni på torget i samband med matmässa och klimatstrejken Fridays for Future.

Faktum är ju att allt hör ihop. Rättvis handel och etisk konsumtion har effekt på de varor vi köper, arbetsförhållanden och klimatet. Något som Kramfors kommun haft kunskap om under en längre tid och nu gått vidare till att bli diplomerad som Fairtrade City.

Anneli Örtqvist från Fairtrade Sverige fanns på plats för att lämna över diplomet till vice kommunalrådet Jon Björkman (V). Anneli berättade bland annat att Kramfors gjort ett gediget förarbete och att vi i och med diplomeringen antar utmaningen att främja hållbar konsumtion och handel.

– Jag är väldigt glad över ert beslut. Nu har ni möjlighet att skapa nya vägar till en handel präglad av omsorg.

Jon Björkman och Anneli Örtqvist

Fairtrade City är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och civilsamhället lokalt. Arbetet leds av en styrgrupp som representerar hela lokalsamhället. Dagen till ära hade Kramfors styrgrupp sitt första sammanträde. Jon Björkman representerar kommunen i egenskap av politiker.

– Det känns oerhört bra att vi tagit det här steget och jag skulle vilja tacka miljöpartisten Rolf Andersson för det. Vi lägger nu in nästa växel och arbetar vidare.

Delar av styrelsen för Fairtrade City.

Nämnda Rolf Andersson lämnade för ett antal år sedan in en motion för sitt partis räkning om att Kramfors skulle ansöka om att bli Fairtradediplomerad. Läget var inte rätt då, så motionen gick inte igenom.

Ett antal år senare genomförde den politiska majoriteten sin viljeinriktning som fokuserar på ”hållbarhet, jämställdhet och kultur”. Andersson lämnade då tillsammans med vänsterpartisten Thomas Lundkvist in en ny motion, som antogs.

Hållbarhetsutvecklare Sofia Larsson har därefter jobbat med frågan, som idag slutgiltigt nådde mål.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Sture Andersson
Chef näringsliv- och
utvecklingsenheten
0612-800 50
sture.andersson@kramfors.se

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se