13 december 2019

Unga idrottare deltog i
skräpplockarkampanj

Under året har två idrottsföreningar deltagit i kampanjen Klara, färdiga, städa! Kramfors-Alliansens P03 har städat längs Kramforsån och FBC Lo:s innebandypojkar 03/04 rensade badplatsen vid Dämstasjön.

Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan Städa Sverige, Ica och Icastiftelsen. Under några veckor i juni respektive september-oktober har idrottsföreningar städat i sin närmiljö. Och det har gett gott resultat för miljön.

Totalt sett i Sverige deltog 70 lag, som plockat skräp motsvarande 13 ton. Förpackningar, frigolit, fimpar, hundbajspåsar, metallskrot, massor av plast är några exempel på sådant som rensats bort.

– Det var ett bra sätt att bygga gruppen och arbeta in en slant och samtidigt göra nytta i kommunen och hjälpa till att hålla rent. Ungdomarna fick ju även se och lära sig vad man inte ska slänga i naturen och hur man sorterar skräp, summerade FBC Lo:s lag insatsen.

Uppdragen fick lagen genom att de samarbetar med ICA Supermarket Kramfors. Även Kramfors kommun har varit med i satsningen.

I Sverige totalt har 1 798 ungdomar och ledare deltagit i projektet. Utöver att de har fått nya miljö- och hållbarhetskunskaper, har de också fått en ersättning till sin lagkassa att använda för att förverkliga sina drömmar. Totalt delar de 70 föreningarna på 527 000 kronor.

Bilderna visar Kramfors-Alliansens lag som städar.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Karin Johansson
Rektor
Tel: 0612-800 00
karin.johansson@kramfors.se

Kim Martiné
Projektledare
Tel: 0612-800 00
kim.martine@skatex.se