16 december 2019

Bostadsnära källsortering – men inte för landsbygden?

Det ska bli enklare att återvinna. Det vill regeringen med beslutet om bostadsnära källsortering. Kramfors kommun är dock starkt kritisk mot Förpacknings- och tidningsinsamlingens agerande i frågan.

– Förpackningsindustrins agerande i denna fråga visar på en skrämmande arrogans och ett förakt för landsbygdskommunernas villkor. Vår ambition är att följa förordningen. Vi hade hoppats att det också var förpackningsindustrins ambition, säger Rainor Melander (S), ordförande i produktionsnämnden.

Bakgrunden är en förordningsändring för producentansvaret för förpackningar och returpapper samt kommunernas ansvar för insamling av matavfall. Syftet är att insamlingen ska ske på ett enklare och mer lättillgängligt sätt för hushållen. Enligt förordningen ska bortforsling av avfall ske bostadsnära eller kvartersnära.

Ensidigt samråd – ingen förbättring för landsbygden

För att Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ska kunna uppfylla sin del i förordningen krävs att de samråder med kommunerna. Ett samråd och en gemensam lösning skulle leda till en smidigare avfallshantering som även inkluderar kommunernas utökade ansvar för matavfall som träder i kraft år 2021.

FTI har för Kramfors del samverkat genom att skicka en Youtube-film och be kommunen lämna in ett digitalt protokoll. I materialet framgår att FTI inte har för avsikt att påbörja något arbete i Kramfors förrän år 2025. Det framgår också att de föreslår månadsvis tömning och så kallade ”singelstationer” gällande glas och tidningar i stället för bostadsnära tömningskärl. Förslaget innebär endast 75 procent av hushållen i tätort ska få närmare än 400 meter till singelstationerna. Det är ungefär samma situation som råder idag.

Lätt att göra rätt

Produktionsnämnden anser att förslaget från FTI inte lever upp till förordningen. Bland annat saknar förslaget en lösning för ett samarbete om hämtning av matavfall. Detta måste komma till stånd år 2021, långt tidigare än år 2025 som FTI föreslår för sin verksamhet.

Kramfors kommun vill att alla invånare i kommunen ska få ett enkelt bostadsnära system för allt sitt avfall, oberoende av typ, och ställer sig kritiska till både förslaget och FTIs agerande i frågan.

– Det ska vara lätt att göra rätt så att högsta möjliga miljönytta uppnås, avslutar Rainor Melander.

Produktionsnämnden beslutade att anta svaret till samråden med Förpacknings- och tidningsinsamlingen den 5 december 2019.

Uppdaterad: Sidansvarig: Billy Sjölén

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
070-662 27 65
rainor.melander@kramfors.se

Peter Levin
Avdelningschef
produktionsförvaltningen
0612-80 300
peter.levin@kramfors.se