Jon Björkman (V), Jan Sahlén (S) och Malin Svanholm (S) vid laddstationen i Lunde på invigningsdagen.

Jon Björkman (V), Jan Sahlén (S) och Malin Svanholm (S) vid laddstationen i Lunde på invigningsdagen.

17 december 2019

Laddstation i Lunde – en milstolpe

Kramfors har nu fått sina första publika laddstationer för elbilar. Lunde pendlarparkering var först ut, stationen i Bollstabruk har tagits i drift och på tur härnäst står Kramfors resecentrum.

Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande och Malin Svanholm (S), tillträdande kommunstyrelsens ordförande, invigde igår den hallonröda laddstolpen i ett decembergrått Lunde.

Det är ett viktigt första steg för omställningen till hållbara transporter i Kramfors och mellersta Norrland men även internationellt poängterade Jan Sahlén i sitt invigningstal. Lokala initiativ kan visa vägen.

– Klimatmötet i Madrid gav ett minst sagt magert resultat. Vad gör världens ledare globalt? Det är en fråga vi kan ställa när vi nu går före på det lokala planet och visar vad vi gör i Kramfors, säger Jan Sahlén (S).

Fler laddstationer på gång

Totalt har Kramfors kommun beviljats investeringsmedel från Klimatklivet för att bygga fem laddstationer runt om i kommunen. Utöver stationerna vid Lunde pendlarparkering och vid Bollstahallen i Bollstabruk, kommer stationen vid Resecentrum i Kramfors att vara i bruk inom kort. En station i Nordingrå och en i Ullånger är också planerade. Drift, service och betaltjänst på laddstationerna sköts av Eon.

Målet är att få en täckande laddinfrastruktur i hela vår kommun. Ett arbete pågår också för att etablera snabbladdstationer längs E4 och riksväg 90 i kommunen. Satsningarna på laddinfrastruktur är en del i vårt arbete med hållbara transporter.

Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande kollar hur en gör för att ladda en elbil.

Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande kollar hur en gör för att ladda en elbil.

Hemtjänstpersonal testar

Även ett pilotprojekt med elbilar inom hemtjänsten, som är vår mest transportintensiva verksamhet, kommer att starta. Några av våra hemtjänstgrupper kommer att testa elbil under ett år för att se om det fungerar väl i verksamheterna.

Fossilfri fordonsflotta

Därutöver pågår också en utredning för fossilfri fordonsflotta inom kommunens verksamheter. Arbetet ska utmynna i ett förslag hur kommunens personbilar kan bli fossilfria. Olika typer av drivmedel, bilar och implementeringsvägar utreds.

– Laddstationerna är ett resultat av våra satsningar på ett hållbart samhälle och ett konkret exempel på vårt arbete med viljeinriktningen för hållbarhet samt kommunens åtagande i initiativet Fossilfritt Sverige för ett fossilfritt Kramfors, säger Malin Svanholm.

Den 25 november i år antog kommunfullmäktige Program för ekologisk hållbarhet – ett styrande dokument som syftar till att vägleda Kramfors kommun i arbetet för ett hållbart samhälle.

Klimatet – en existentiell fråga

– Klimatomställningen handlar främst om existentiella frågor. Om vi stoppar huvudet i sanden blir konsekvensen för mänskligheten så stor att det tvingar oss att ifrågasätta grundvalarna för vår existens och vår tilltro till den kraft som driver på tillväxten.

– Ska vi lyckas i vårt åtagande krävs såväl kunskap som engagerade privatpersoner, näringsliv och samarbete både på ett lokalt och internationellt plan, avslutar Jan Sahlén.

Johan Lagrelius, projektledare Stolpe in för stad och land i mellersta Norrland, Biofuel Region, och Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare Kramfors kommun.

Bilden: Johan Lagrelius, projektledare Stolpe in för stad och land i mellersta Norrland, Biofuel Region, och Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare Kramfors kommun gör klart för avfärd.

Läs mer

Laddstationer och elbilar

Program för ekologisk hållbarhet

Vårt mål – ett hållbart Kramfors, 2019-11-12

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se

Malin Svanholm (S)
malin.svanholm@kramfors.se

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se