Soptunna, vinter
14 december 2020

Höjning av renhållningstaxan

Kommunfullmäktige i Kramfors beslutade under måndagen att från och med den 1 januari 2021 höja taxan för hämtning av hushållsavfall.

I Kramfors består renhållningstaxan för hämtning av hushållsavfall av tre delar, varav två delar inte berörs av höjningen, medan den viktbaserade delen kommer höjas för kunderna. Med en förhöjd kostnad per kilo så vill Rainor Melander, ordförande för produktionsnämnden i Kramfors betona möjligheterna för de enskilda kunderna:

– Eftersom vi i Kramfors har en viktbaserad taxa så ger det varje kund möjligheten att själv påverka hur mycket hon eller han betalar för sophämtningen. Är du duktig på att sortera så kommer du också få betala mindre.

Det typiska hushållet

Vid utförda plockanalyser i Kramfors visar det sig att det typiska hushållet i ett villaområde slänger närmare 35 procent förpacknings- och tidningsmaterial i soptunnan, avfall som enligt avfallstrappan ska sorteras ut och återvinnas till nya material.

– Det här betyder att det typiska villahushållet i kommunen kan minska sitt avfall med hela 35 procent vid bättre källsortering i hemmet. Om avfallet lämnas till återvinning istället för att hamna i soptunnan så kommer det här hushållet faktiskt att minska sina kostnader för sophämtning, höjningen till trots, fortsätter Annamaria Berglund, enhetschef för avfall och återvinning på Kramfors kommun.

Förpackningar och tidningar till återvinning

Enligt avfallstrappan som grundar sig på EUs avfallshierarki ska förpackningar hanteras och sorteras så att de kan återvinnas. Att slänga förpackningar och tidningar i soptunnan betyder att de förbränns för energiutvinning tillsammans med övriga hushållssopor vilket placerar sig längre ner i avfallstrappan.

Minska brännbart avfall

I dagsläget består innehållet i kommunens soptunnor även av nästan 30 procent matavfall, något som enligt avfallstrappan också ska hanteras på ett bättre sätt ur miljösynpunkt. Detta kommer möjliggöra till ytterligare minskningar av hushållens brännbara avfall när matavfallsinsamling införs i kommunen.

Fakta

Det typiska villahushållet i Kramfors tätort har ett 190 liters sopkärl som väger 15 kg vid varje tömningstillfälle. Plockanalys utförd i februari 2019 visar att innehållet består till 35 procent av tidningar och förpackningar, 29 procent av matavfall och 29 procent av övrigt brännbart.

Beslutet från kommunfullmäktige innebär en höjning av den viktbaserade taxan från 1,83 kronor per kilo till 2,70 kronor per kilo från och med den 1 januari 2021.

Renhållningstaxan består även av slamtömningsavgift. Denna kommer att höjas med 10 procent till följd av ökade kostnader för hantering som skett över en lång tid.

Minska avfallet

EUs avfallshierarki beskriver hur avfall ska hanteras i en prioriterad ordning där strävan är att stå på toppen, att minimera avfallet.

Avfallstrappans steg bygger på hierarkin och de ser ut som följer:

  • Minimera
  • Återanvända
  • Återvinna
  • Energiutvinna
  • Deponera

kramfors.se/minskaavfallet samlas både tips och information om sortering, återvinning och hur en som privatperson kan minska sina avfallsmängder.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Annamaria Berglund
Enhetschef avfall och återvinning
0612-803 44
annamaria.berglund@kramfors.se