16 april 2021

Babelsbergsområdet – en plats för fler bostäder?

De nya flerbostadshusen Monarken och Trädgårdsmästaren 7 har visat att det finns efterfrågan både på att bygga och att bo centralt i staden.

Kramfors kommun ser ett fortsatt behov och utreder om det är möjligt att detaljplanera för bostäder i området kring Babelsberg och Drottninggatan. Nu går ett planprogram för området ut på samråd.

– Planprogrammet är startskottet för den fortsatta processen, säger kommunalråd Malin Svanholm. Det känns otroligt glädjande att vi kan fortsätta bygga på den här positiva utvecklingstrenden.

I planprogrammet beskrivs den övergripande strukturen för området, vilka möjligheter som finns och de förutsättningar som gäller. Syftet är att se över hur det på bästa sätt går att etablera nya flerbostadshus i området, förbättra stadens gång- och cykelvägnät och synliggöra Babelsbergs kultur- och naturvärden. Parallellt med detta ändras det i ett stort antal detaljplaner som nu reglerar området. Syftet är att anpassa reglerna för befintliga fastigheter. Planprogrammet ger riktlinjer för kommande detaljplan.

Översikt programområde

Översiktsbild över planprogrammets område

– Genom att gå ut med ett planprogram kan vi i tidigt skede låta medborgarna ta del av det vi tänker oss och ge dem möjlighet att dela med sig av sina idéer, frågor och synpunkter kring området, säger Malin Svanholm.

Planprogrammet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kommer att finnas ute på samråd till och med den 7 maj. Synpunkter ska senast den dagen skickas skriftligen till Miljö- och byggavdelningen, 872 80 Kramfors eller mob@kramfors.se.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att läsa planprogrammet. Tillsammans kan vi skapa en god planering av området, avslutar Malin Svanholm.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ida Westman

Frågor kring nyheten?

Ida Westman
Planhandläggare
0612-803 61
ida.westman@kramfors.se