20 maj 2021

Återbruk av möbler ger vinst för miljö och ekonomi

Genom ett nytt samarbete mellan arbetsmarknadsenheten och daglig verksamhet ska vi bli bättre på att återanvända möbler på Kramfors kommun. Ett initiativ som främjar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

I samarbetet ingår daglig verksamhet Återbruket, som renoverar och säljer gamla möbler och saker, samt arbetsmarknadsenheten (AME), som bland annat bedriver transportservice och viss byggnations- och renoveringsverksamhet för Kramfors kommun.

– Båda dessa verksamheter har uppmärksammat att hanteringen av kommunmöbler skulle kunna vara bättre, vilket enheten för avfall och återvinning tagit fasta på. Vi arbetar nu fram fungerande rutiner för högre grad av återbruk, berättar Anna Karlström, samordnare för avfall och återvinning.

Återanvändning minskar miljöpåverkan
Genom att inte slänga funktionsdugliga saker utan istället använda dem minskar vi vår miljöpåverkan. Återbruk och minskad konsumtion leder helt enkelt till att vi tar steg uppåt på avfallstrappan.

– Att återanvända möbler mellan kommunens olika verksamheter ska framöver vara en självklarhet. Det är bra för miljön, men även för våra kommunala ekonomiska resurser, säger Anna Karlström.

Lätt att lämna in och hitta saker
Medarbetarna på kommunen ska lätt kunna lämna in gamla möbler för genomgång och uppfräschning, men även hitta sådant som finns tillgängligt att använda. Sedan tidigare finns en enkel webbshop på intranätet, som nu ska få sig en översyn och utveckling.

– Det här samarbetet känns jättekul! Alla inblandade har varit positiva och engagerade för att skapa arbetsrutiner som ska främja återbruk för framtiden, avslutar enhetschef Annamaria Berglund.

Fotnot:
Även Högbergets återvinningscentral i Väja genomgår en förändring under året, som innebär att återbruk kommer få en egen station där saker som går att återanvändas lämnas in.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Frågor kring nyheten?

Annamaria Berglund
Enhetschef avfall och återvinning
Tel: 0612-800 00
annamaria.berglund@
kramfors.se