Eva Sjöberg, Jonas Byström, Jessica Tjernberg och Diana Toljamo från Hemtjänsten Höga Kusten ingår i testpiloten och är nöjda med elbilen.

15 juni 2021

Hemtjänsten testkör på el

Sedan början av året provar ett antal hemtjänstgrupper i Kramfors kommun elbilar för att se om det är praktiskt möjligt samt hur det slår på ekologi och ekonomi. I onsdags tog produktionsnämnden emot en delrapport som uppvisar positiva tongångar.

Den oro som fanns att bilarnas laddningskapacitet inte skulle räcka till och att det är en för stor omställning att byta biltyp har suddats ut, vilket är jätteroligt, säger produktionsnämndens ordförande Rainor Melander (S).

Vi tar med oss de positiva utlåtandena som en bas i vårt fortsatta arbete med framtidens fordonsflotta för hela kommunen.

Vinst för miljö och ekonomi
I dagsläget är det hemtjänstgrupperna i Nyland, Höga Kusten och tre hemtjänstgrupper i Kramfors centrum som testar totalt fem elbilar.

Vi lät hemtjänsten göra elbilspiloten för att det leder till minskade utsläpp, men också för att det minskar våra kostnader jämfört med att köra bilar drivna av fossila drivmedel, säger Inga-Lena Arkeflod, avdelningschef för stöd, vård och omsorg på välfärdsförvaltningen.

Kramfors ett gott exempel
Hemtjänsten är den mest transportintensiva verksamheten inom kommunens verksamheter och rullar ungefär 400 mil per dygn, vilket leder till stora utsläpp av koldioxid. Att fokusera på omställning till fossilfria transporter gör därmed stor skillnad.

Elbilspiloten, som ska pågå ett år, ingår i projektet Stolpe in för Stad och Land i Mellersta Norrland (SiSL). Genom det har vi fått stöd på olika sätt och projektet har även bidragit med att ta fram instruktionsfilmer. SiSL drivs av Biofuel Region.

– Att det fungerar så här bra för hemtjänsten som kör många mil i ur och skur visar att elbil kommer att fungera bra för de allra flesta fordonsbehov för kommunen framöver. Vi har mycket att lära av hemtjänsten i Kramfors, säger Johan Lagrelius, projektledare för SiSL.

Olika typer av fossilfria drivmedel aktuella
Produktionsnämnden gav samhällsavdelningen i uppdrag att utreda en fossilfri fordonsflotta inom den kommunala organisationen. Slutsatsen från utredningen är att det är både ekonomiskt lönsamt samt ger stora miljövinster att ställa om till en fossilfri fordonsflotta. Rekommendationen är att ställa om till en kombination av elbilar, biogasbilar, etanolbilar samt laddhybrider.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander (S)
Ordförande produktionsnämnden
rainor.melander@kramfors.se

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se