01 september 2021

Länsövergripande konferens om modernismens arkitektur

Den 16-17 september arrangerar Västernorrlands museum, Länsstyrelsen och Region Västernorrland två kunskapshöjande dagar om modernismens arkitektur och kulturvärden. Konferensen äger rum här i Kramfors, i Ådalsskolans aula.

Fokus under dagarna är bland annat på miljonprogrammen, brutalismen och den moderna villaarkitekturen. Programmet innehåller både föreläsningar, stadsvandringar och exkursioner och riktar sig till såväl kommunala politiker och tjänstepersoner som konsulter, fastighetsägare, entreprenörer och förvaltare.

Ådalsskolan ett exempel på modernismens arkitektur

Modernismen är en rörelse inom arkitekturen som växte fram under 1920-talet och som kom att dominera större delen av 1900-talet. Arkitekturen är avskalad, geometrisk och strikt. I Kramfors finns många exempel på modernistisk arkitektur, både i centrum och i övriga samhällen. Ådalsskolan, som byggdes på 1960-talet, är ett exempel på en offentlig byggnad uppförd enligt de modernistiska idealen.

Att förvalta och förädla modernistiska byggnader

Seminariedagarna inleds av Sveriges riksarkitekt Helena Bjarnegård. Deltagarna kommer bland annat lära sig mer om modernismen och svensk samhällsbyggnadshistoria och hur energieffektiviserande renoveringar påverkar kulturmiljöerna. Det blir stadsvandringar i Kramfors och en exkursion till sevärd arkitektur och historisk bebyggelse i Bollstabruk, Nyland, Marieberg och Bjärtrå.

Anmälan och mer information

Information om seminariedagarna och länk till anmälan finns på Västernorrlands museums hemsida. Sista anmälningsdatum är 9 september.
Kommunseminarium: modernismens arkitektur och kulturvärden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se