29 oktober 2021

Ingen trafik över Gålåbron i vinter

Från och med 1 november stängs Gålåbron av helt för all trafik fram tills vinterväghållningen kan anses avslutad. Trafiken leds om via Lugnvik, väg 819 och väg 334, en sträcka på tre kilometer.

Anledningen till att Trafikverket beslutat att stänga bron är dels att det inte går att ha ett stopp nedanför bron vintertid. Lastbilar och bussar skulle ha svårt att ta sig upp för backen.

Den andra anledningen är snöröjningen, även om man skulle hålla öppet i fortsatt utsträckning som nu, med en körbana öppen, så är saltbilar och plogbilar för tunga fordon för att i dagsläget belasta bron.

– I och med omdirigeringen av trafiken så kommer det bli en ökad trafik på väg 819 och 334. Vinterväghållningen på sträckan kommer därmed få ökade resurser, säger Per Fläckman, projektledare Trafikverket.

Gålåbron byggdes 1943 och senast någon större renovering gjordes var på 90-talet. På grund av rasande betong och sprickbildningar i konstruktionen har trafiken sedan juni i år varit enkelriktad och tung trafik har dirigerats om.

– Vi anlitade en konsultfirma för att göra en hållfasthetsberäkning av bron. Någon gång efter årsskiftet räknar vi med att kunna presentera vilka åtgärder som behöver göras, säger Fläckman och poängterar samtidigt att man inte behöver oroa sig över brons skick. Åtgärden med att stänga av den tunga trafiken är en säkerhetsåtgärd då bron just nu inte klarar viktklassen för tung trafik. Vi tänker alltid på säkerheten i första hand och har därför varit tvungen att begränsa vikten.

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Stefan Välijeesiö
Samhällsplanerare
Tel: 0612-801 15
stefan.valijeesio@kramfors.se