19 maj 2022

Bygglovet för Höga Kusten återvinningscentral är överklagat

Under onsdagen fick Annamaria Berglund, Enhetschef avfall och återvinning, information om att en överklagan lämnats in angående bygglovet för Höga Kusten återvinningscentral.

I den avfallsplan som antogs av kommunfullmäktige i Kramfors kommun 2015 finns målet att lokalisera en mindre återvinningscentral i kommunens östra del. Ett förslag togs fram för att bygga denna i Ullånger. Den 9 juni 2020 fick Kramfors kommun bygglov för den planerade återvinningscentralen. Bygglovet överklagades till Länsstyrelsen Västernorrland, vilka ansåg att Kramfors kommun hade gjort rätt när bygglov beviljades. Ärendet överklagades därefter till Mark- och miljödomstolen som gjorde bedömningen att Kramfors kommun gjort rätt. Nu har även det beslutet överklagats till Mark- och Miljööverdomstolen.

– Jag har varit i kontakt med Mark- och Miljööverdomstolen och bett om en tidsplan så vi kan planera hur vi ska gå vidare, säger Annamaria. Det enda besked som domstolen kan ge är att målet fortfarande är under registrering och på grund av mycket hög arbetsbelastning går det inte att säga något om handläggningstiden.

Vad händer nu?

Om de klagande inte får prövningstillstånd så vinner beslutet om bygglov laga kraft och Kramfors kommun kan börja bygga en återvinningscentral på den tänkta platsen. Om Mark- och Miljööverdomstolen väljer att ta upp ärendet är det där det slutligen avgörs. Hela förfarandet i olika instanser är en process som kan ta flera år i anspråk. Hävs bygglovet i högre instans krävs omtag för genomförande av byggnationen.

Här kan du läsa mer om Höga Kustens återvinningscentral

Bygga, bo & miljö

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Annamaria Berglund
Enhetschef avfall och återvinning
0612-803 44
annamaria.berglund@
kramfors.se