Barn med reflexvästar plockar skräp

Plastbitar, ölburkar, cigarettfimpar, munskydd, tomflaskor, järnföremål, en gammal stol var några av de saker som barnen hittade.

25 maj 2022

Barnen bidrar till ett renare Sverige med Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna 2022 pågår för fullt, och i Kramfors kommun är det 456 barn och ungdomar som deltar.

Läs om två förskolor/fritidshem från vår kommun, och hur de har gjort när de har plockat skräp och samtidigt bidragit till ett renare Sverige.

Järnstagårdens fritidshem

”Fritidsbarnen vid Föräldrakooperativet Järnstagården plockade skräp i dikeskanterna efter stora vägen i Järnsta/Vännersta. På den korta sträckan hade alla nio barn lyckats fylla sin påse full med skräp. Det var stora plastbitar, ölburkar, cigarettfimpar, munskydd, en tom flaska för tändvätska, ett rostigt järnföremål, en gammal stol, godispapper och diverse annat småskräp. Vi tömde ut påsarna och sorterade ut det vi kunde slänga i soptunnan och det som skulle tas med till återvinningen. Som avslutning på skräpplockningen grillade vi korv på gården och hissade vår Grön flagg!”

Bollsta förskola

”I onsdags hade vi skräpplockardag på Bollsta förskola - stora enheten. De yngre barnen plockade på gården (planterat skräp av oss). De äldre barnen fick gå på en promenad efter gatorna och leta efter skräp. Barnen fick ta på sig handskar och fick påsar från håll Sverige rent att lägga skräpet i. Roligt att plocka skräp tyckte alla barnen, vissa barn tyckte även att löv och pinnar skulle läggas i påsen ”det är också skräp”, vi förklarade att det hör till naturen och så vidare.
Efter att barnen plockat massa skräp, gick vi till återvinningen och sorterade allt. Intressant tyckte barnen, som hade bra koll vart det skulle läggas. Barnen fick själva sortera både papper, plåt, plast, pant med mera. Vi avslutade med att leka på lekparken på väg hem. Alla barnen fick även ett skräpplockardiplom.”

Grön Flagg

Grön Flagg är ett unikt utbildningsprogram inom hållbar utveckling. Varje år hissar över 1000 förskolor och skolor i landet Grön Flagg för att synliggöra sitt hållbarhetsarbete.

Här kan du läsa mer om Grön Flagg för förskolor och skolor Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om Skräpplockardagarna 2022 Länk till annan webbplats.

 

En vuxen och ett barn hissar en grön flagga vid en flaggstång.

Järnstagårdens fritidshem hissar Grön flagg.

Bygga, bo & miljö

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Annamaria Berglund
Enhetschef avfall och återvinning
0612-803 44
annamaria.berglund@
kramfors.se