Foto: Thomas Henrikson, MSB

08 maj 2017

Fokus på krisberedskap

Den här veckan är det fokus på krisberedskap i Sverige. Kramfors kommun deltar också.

Vi har uppdaterat våra webbsidor där du kan kika på filmer kring hemberedskap. Vi har också annonserat i Kramforsbladet med en helsida i aprilnumret om vad du bör tänka på vid en kris.
Vi gör detta för att öka våra invånares egen beredskap inför samhällskriser.

- Vi vill få hushållen att börja reflektera hur man själv klarar behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner slutar att fungera, säger Margareta Fällström, säkerhets- och telekomstrateg i kommunen.

- Kommunerna har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar. Och intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är just nu större än på länge. Förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Därför deltar vi i Krisberedskapsveckan, understryker Margareta Fällström.

Väcka tankar om hemberedskap - vad kan jag göra själv?
"Vad skulle du göra om din vardag vänds upp och ner?” Det är budskapet under årets kampanjvecka och syftar till att väcka tankar om beredskap och eget ansvar för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

I år är kvinnor mellan 45 och 64 år en prioriterad målgrupp för kampanjen nationellt. Studier visar att den gruppen är mer intresserad av olika åtgärder kring säkerhet och även gärna pratar om det i sina nätverk. På så sätt sprider de budskapet vidare och inspirerar och motiverar andra att engagera sig.
Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Varje år framöver
Krisberedskapsveckan ska återkomma varje år och involvera allt fler aktörer i samhället.
Under nästa år ska också en broschyr skickas till nära 5 miljoner hushåll. Den innehåller information om hur vi förbereder oss inför samhällskriser och en höjd beredskap.

Kika gärna på filmerna på Heidi Andersson om hur du konkret kan förbereda dig.

Läs mer om hemberedskap och hur du kan förbereda dig på webbplatsen "Din säkerhet". Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Nina Ulander

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström, säkerhets- och telekomstrateg
0612 - 801 19
margareta.fallstrom@kramfors.se