23 november 2017

Lägesbeskrivning - snöoväder

En tuff situation med svåra förhållanden på grund av snöovädret, men vi har läget under kontroll. Så kan man sammanfatta situationen inom de områden vi ansvarar för. Beredskapen är hög och alla tillgängliga resurser är aktiverade. (Uppdaterad 2017-11-23 kl 13.50)

De förhållanden som uppstod i helgen på grund av bristfällig snöröjning ska inte upprepas. Tekniska avdelningen har därför beordrat full bemanning.

– På uppmaning av oss har Örnfrakt lagt till extra resurser och vi har även egen personal ute i arbete, säger Peter Levin, teknisk chef.

Extremt läge
Det väderförhållande som råder nu får man beteckna som extraordinärt, något utöver det vanliga. När nederbörden kommer i så riklig mängd och dessutom har inslag av regn skapas en situation som inte är lätt att handskas med.
 
– Plogning och snöröjning påbörjades kl 18.00 igår kväll och har pågått oavbrutet sedan dess.

Vattenansamlingar

Nederbörden för med sig problemet med stora vattenansamlingar. Speciellt inne i Kramfors centrum är det väldigt blött just nu.

– Många brunnar har hunnit frysa, vilket innebär att avrinningen inte fungerar, säger Peter Levin.

Vi är medvetna om dilemmat och jobbar med att "tina upp" brunnarna; vi betar av dem allt eftersom vi hinner. 

Inställda skolskjutsar
Det är ett antal skolbussar och linjeturer som inte har tagit sig fram idag. Högakustenskolan har också tagit beslut om ändrade sluttider för en del elever.

Sophämtning
På grund av den rådande situationen påverkas även sophämtningen. Ställ ut ditt sopkärl som vanligt, så tömmer vi efterhand beroende på framkomlighet. Låt alltså kärlet stå på den plats du fått anvisad.

Strömavbrott
För tillfället pågår ett antal strömavbrott i kommunen. Detta är dock Eons ansvar. Vill du veta mer om var strömavbrotten är och när de beräknas vara avhjälpta, besök https://www.eon.se/privat/avbrott/stroemavbrott/avbrottskarta.html Länk till annan webbplats.

Var förberedd!

  • Undvik att ge dig ut i trafiken om det inte är nödvändigt.
  • Se gärna över vad du har hemma för att klara ett strömavbrott: ljus, ficklampor, laddad mobiltelefon, vatten i flaskor och eventuella Power banks.
  • Läs mer hur du kan förbereda dig för strömavbrott på:
    Din säkerhet https://www.dinsakerhet.se/ Länk till annan webbplats.

Om du måste ut i trafiken

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telecom-
strateg
0612-801 19
margareta.fallstrom
@kramfors.se