11 december 2017

Nattis organiseras om

Från och med höstterminen 2018 hoppas vi kunna erbjuda nattis i ny form i centrala Kramfors. Vi ska också förbereda så att motsvarande organisation vid behov kan sättas upp i Höga kusten.

Nattis är barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Idag är cirka 30 barn i kommunen inskrivna i Nattis, såväl förskolebarn som fritidsbarn. De flesta bor i eller nära Kramfors.

Personalfrågan svår nöt att knäcka

Efterfrågan av nattis har under den senaste tiden ökat, vilket varit bekymmersamt eftersom det varit svårt att rekrytera personal. Många familjer har löst problemet genom att hitta sin egen personal.

– Detta gör verksamheten sårbar. Den pedagogiska delen får stryka på foten och det är svårt att hitta vikarier när personalen blir sjuk eller vill vara ledig, berättar Thomas Näsholm (S), Barn-, kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

Förändrat arbetssätt
I onsdags (6 december) var tredje gången ärendet om nattis togs upp av BKU-nämnden. I februari tog nämnden del av Skolinspektionen som rekommenderade att kommunen kartlade behovet med aspekter som tillgänglighet och kvalitetssäkring i fokus. I juni togs nattis upp som ett ärende i samband med handlingsplanen för ekonomi i balans 2017. Förvaltningen fick då i uppdrag att planera för ett förändrat arbetssätt.

Samplanering
Det nya upplägget bygger på att samplanera och sambruka lokaler, säger Thomas Näsholm.

– Nattis kommer först och främst erbjudas i centrala Kramfors, men vi gör oss också beredda på att öppna upp en verksamhet i Höga kusten.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S), ordförande
Barn-, kultur- och utbildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se

Anki Johnson, biträdande förvaltningschef Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen
0612-804 40
anki.johnson@kramfors.se