17 januari 2018

Störningar i tågtrafiken problem för oss

Den senaste tiden har tågtrafiken till och från Kramfors varit fylld av störningar, något som påverkar oss som kommun negativt. Som arbetsgivare och samhällsaktör beklagar det hela, men förstår även att orsakerna inte alltid går att råda över.

– Jag har pratat med Norrtågs tekniske chef Olle Tiderman idag och han gav oss en positiv prognos. Nästa vecka ska trafiken förhoppningsvis flyta på som vanligt igen, säger Susanne Königson, chef för samhällsavdelningen.

Flera orsaker till problemen
Norrtågstrafiken är inne i en period med flera stora parallella trafikstörningar, som lett till inställda tåg och förseningar:

  • Stormen med klass 2-varning där Trafikverket stängde ned trafiken mot Jämtland
  • Svår vädersituation med kraftigt snöfall och blåst
  • Extremt många älgkrockar, som beror på att älgarna söker sig ned till spåren på grund av snödjupet i skogar och på fält
  • Problem med hjulskador, vilket lett till fordonsbrist
  • Elfel

Många fordon ur drift
Det här har lett till att Norrtåg för tillfället upplever en situation med tre gånger färre tåg som går att använda. I ett utskick berättar Olof Tiderman att 98 procent av avgångarna går som planerat i normala fall, de senaste veckorna är man nere i 77 procent. Även punktligheten har påverkats.

Situationen kan kräva egna lösningar
– Kramfors är en pendlarkommun; det är väldigt många som åker till och från oss. Alla förseningar sätter oss som arbetsgivare i en prekär situation, säger Susanne Königson.
– Vi måste börja tänka i banor som att ha en handlingsplan för hur vi ska agera om något allvarligt inträffar och viktiga medarbetare inte befinner sig på jobbet.

Susanne Königson säger samtidigt att hon har förtroende för att Norrtåg och Olof Tiderman gör allt de kan för att lösa problemen. Utifrån de löften hon fått beräknar hon att Kramfors kommun hankar sig fram.
 
– I värsta fall måste vi hitta våra egna lösningar, busstrafik till exempel.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Chef samhällsavdelningen
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se