10 september 2018

Flygtrafiken tryggad på
Höga Kusten Airport

Flygtrafiken på sträckan Höga Kusten Airport – Arlanda är tryggad under en längre tid. Trafikverkets nödförfarande med Amapola Flyg AB har mynnat ut i en ny tilldelning till oktober 2019. Avtalet ligger då i fas med upphandlingen till oktober 2023.

Efter flygbolaget Nextjets konkurs i maj 2018 använde Trafikverket ett så kallat nödförfarande för att snabbt få tillbaka trafiken på linjerna Arlanda-Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. För att lösa situationen även för Kramfors/Sollefteå beslutades att operatören Amapola Flyg AB ska mellanlanda på Höga Kusten Airport.

Enligt EU:s regler får ett nödförfarande inte gälla mer än sju månader, vilket innebär att tidsgränsen för dess slut närmar sig. I oktober 2019 ska en större upphandling av flygtrafik fram till oktober 2023 göras, där Höga Kusten Airport får egen trafikplikt.

Det är alltså tiden mellan nödförfarandets slut och den nya upphandlingen som Trafikverket säkrat genom förra veckans tilldelning.

– Efter en snabb upphandling av Trafikverket är det skönt att redan nu veta fortsättningen. På så vis får vi kontinuitet i trafiken till dess att vi får egen trafikplikt nästa år, säger Gudrun Sjödin (S) ordförande för Höga Kusten Airport.

Två turer på vardagarna

Efter det upplägg som råder nu är det möjligt att åka två turer till och från Stockholm på vardagarna. På söndagar finns en tur i vardera riktning.

– Vi får nu tillgång till ett direktflyg med en bra samarbetspartner, en tidtabell som passar oss och bra priser, säger flygplatschef Per Enroth.

 

Läs mer

Trafikverkets webbplats, 4 september 2018
Klart med flygtrafik till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele till oktober 2019 Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Gudrun Sjödin (S)
Ordförande för
Höga Kusten Airport AB
Vice kommunalråd
0612-801 32
gudrun.sjodin@kramfors.se