03 oktober 2018

Många vandrade med kronprinsessan Victoria i Skuleskogen

Vad gjorde det att det var lite kyligt? Solen sken, naturen var lika vacker som vanligt och sällskapet kungligt. Många lockades idag att följa med på kronprinsessan Victorias landskapsvandring i Ångermanland.

Dagens vandring var den femtonde i ordningen. Intentionen från kronprinsessans sida är att vandra sig igenom Sveriges alla landskap. Kanske kändes dagens utflykt extra rolig att göra med tanke på att hennes pappa invigde Skuleskogens nationalpark 1984 och hennes systerson Nicolas är hertig av Ångermanland.

Vandringen, som arrangerades av Länsstyrelsen Västernorrland, började vid Entré Väst. Landshövding Berit Högman hade äran att hälsa välkommen och länsstyrelsens Torbjörn Engman berättade om syftet med dagen samt några praktikaliteter. Till exempel fick kronprinsessan en vandringsstav dagen till ära.

Att Höga kusten är ett världsarv är allmänt bekant. Varför UNESCO förlänat oss den utmärkelsen är det dock inte alla som är helt på det klara med. För att räta ut kronprinsessans eventuella frågetecken berättade naturums Anna Carlemalm tillsammans med Docksta friskola (årskurs 5-6) hur det fungerar med landhöjning, kalottberg och annat.

Kronprinsessan Victoria och landshövding Berit Högberg samtalade ivrigt under vägen. Kön bakom dem ringlade sig lång.

Första etappen på utfärden gick till Skrattabborrtjärn, där det en gång funnits en fäbodplats, Norrsvedjebodarna. Fram till omkring sekelskiftet 1900 fanns som mest ett tiotal fäbodbyggnader på denna plats.

Kronprinsessan var på glatt humör och pratade lite med alla som ville byta några ord. Inte minst barnen lockade henne till samtal. Detta kunde bland annat höras:

– Hörrö, har du bott i Stockholm hela livet du?
Skrattande svar:
– Ja, så är det faktiskt. Fast jag har bott en del utomlands också.

Naturligtvis blev det även ordnad fotografering.

Vandringen fortsätter :)

Efter att ha njutit av Ulrika Bodéns fantastiska sång och intagit medhavd lunch gick vandringen vidare till den mäktiga Slåttdalsskrevan. Från Slåttdalsberget ses den mest makalösa utsikt över Tärnettholmarna och havet.

När den här texten skrivs är vandringen inte avslutad än. Men med all säkerhet kommer kronprinsessan att känna sig nöjd med dagen när hon landar i Entré Syd vid 17.30-tiden.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ann-Cathrin Granbäck
Kommunikatör
0612-801 70
ann-cathrin.granback@
kramfors.se