27 mars 2019

Hållbart liv. Konsumera mindre – jobba mindre

På gårdagens föredrag på temat Earth Week lyssnade vi till Christer Sanne, samhällsforskare och tidigare docent vid Kungliga Tekniska Högskolan som berättade om hur vi kan leva hållbart 2030.

Vi fick lära oss om att tillväxt inte är förenligt med hållbarhet och att nuvarande ekonomi är en ymninghetsekonomi där överkonsumtionen utarmar ekologiska resurser och orsakar stora utsläpp av koldioxid. Blir vi lyckligare av mer? Svaret var nej.

Christer Sanne har varit engagerad i miljö- och framtidsfrågor i femtio år: 1969 redigerade han en rapport, Framtidsmiljö, som sammanfattade den tidens tekniska miljöproblem och satte en prislapp på dem.

Att jobba mindre

Framtidsstudier om vård och omsorg och om arbetets framtid är andra frågor Christer Sanne arbetat med. Hur mycket behöver vi egentligen arbeta i framtiden för att få en hyfsad levnadsstandard?

Studierna ledde tillbaka till dagens miljö- och resursfrågor som är av ett annat slag än för 50 år sedan. Vår materiella konsumtion har tredubblats och hotet mot klimatet blir allt mer akut. 

– Det beror på att vi jobbar och producerar så mycket. Att förkorta arbetstiden och jobba mindre vore bra av flera skäl, inte bara för att spara resurser, säger Christer Sanne.

Mot andra mål

Att jobba mindre är något som Christer Sanne förespråkat länge. Han tar stöd hos ekonomen J M Keynes som ville se arbete som ett medel, inte ett mål i livet.

Keynes arbete har gett namn åt Christers bok ”Keynes barnbarn” (2007) som handlar om sambandet mellan arbete och miljö. Han har också skrivit en rapport med namnet ”Hur vi kan leva hållbart 2030” som Naturvårdsverket publicerade 2012. Den sammanfattar kraven i siffror.

Christers slutsats är att vi bör sträva mot andra mål än evig tillväxt och det genom att jobba mindre. Han uppmanade också till att lyssna till forskare.

– Tiden går och tyvärr tycks inkomstklyftor och en skenande marknad leda utvecklingen åt fel håll. Det finns så mycket kunskap. Vi behöver fatta beslut grundade på vad vetenskapen säger, avslutar Christer Sanne.

Christer Sanne i mitten med Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare och Benny Wälitalo, energi- och klimatrådgivare.
Bildtext: Christer Sanne i mitten med Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare Kramfors kommun och Benny Wälitalo, energi- och klimatrådgivare Kramfors och Sollefteå kommuner.

Earth Week i Kramfors är ett samarrangemang mellan Kramfors kommun, Kramfors Handel, Naturskyddsföreningen, Samverket, NBV, Fridays for Future i Kramfors samt Länsstyrelsen i Västernorrland.

Earth Week pågår till och med den 31 mars 2019.  

Relaterade nyheter

Earth hour blir Earth Week, 27 februari 2019 

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se