28 mars 2019

Möbelsnickeri och byggnadsvård återkommer på schemat

Möjligheten att utbilda sig i möbelsnickeri och byggnadsvård fortsätter. I januari beviljades vår ansökan om att starta dessa utbildningar på yrkeshögskolenivå. Igår gav bildningsnämnden Yrkeshögskolan Höga kusten uppdraget att rekrytera studerande.

– Det är otroligt roligt att vi har vänt utvecklingen till något positivt. De utbildningar som Mittuniversitet ansvarar för håller hög klass, vilket jag är säker på att även Yrkeshögskolan Höga Kusten kommer att garantera, säger bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

Två utbildningsformer taggar i varandra

De tidigare utbildningarna inom byggnadsvård och möbelsnickeri utgjorde tillsammans med möbeltapetseri Träakademien. Avtalet med Mittuniversitetet sades upp i maj 2018.

I år har det därför inte skett några nya antagningar på högskolenivå, men det bedrivs ändå undervisning i lokalerna eftersom redan antagna elever måste få en chans att slutföra sina utbildningar.

I och med Träakademien har Kramfors kommun en lärarkår som besitter en unik kompetens inom området, vi har även bra lokaler och utrustning. Dessutom ser vi att det fortfarande finns ett intresse att utbilda sig inom hantverk.

– Att koppla samman den tidigare högskoleutbildningen med studier på yrkeshögskolenivå är resultatet av en kreativ process som jag är stolt över, säger Thomas Näsholm.

Tolv platser per utbildning

Bildningsnämndens klartecken till rekrytering innebär att det från och med hösten finns tolv utbildningsplatser att fylla inom området byggnadsvård och lika många för möbelsnickeri. Båda utbildningarna omfattar två års studier, det vill säga 80 veckor och 400 yrkeshögskolepoäng.

Låter det intressant? Läs mer om utbildningarna:

Byggnadsvård Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Möbelsnickeri Pdf, 1.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Ansökningsblankett Pdf, 405.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se

Ulrika Hurdén
Chef bildningsförvaltningen
0612-804 00 ulrika.hurden@kramfors.se