08 april 2019

Jan Sahlén utsedd rapportör för Europaforum Norra Sverige

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete mellan de fyra nordligaste länen för att påverka regionalpolitiken inom EU. Varje län har tre rapportörer som ska bevaka och driva frågor. Sedan förra veckan är Jan Sahlén (S) en av dessa tre.

Det var i samband med Kommunförbundet Västernorrlands förbundsmöte som vårt kommunalråd utsågs till rapportör. Glenn Nordlund (S) och Jonny Lundin (C) har tidigare blivit tilldelade uppdraget av Region Västernorrland.

– Det känns väldigt inspirerande att få företräda kommunerna i Västernorrland. Jag har tidigare under drygt tio år varit aktiv i Europaforum som tjänsteman. Nu blir jag politisk rapportör med en tydlig ambition att stärka den lokala nivån i det europeiska samarbetet, säger Jan Sahlén.

Syftet med Europaforum Norra Sverige är att tillvarata norra Sveriges intressen både på den europeiska arenan och på nationell nivå. Förutom Västernorrland ingår Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Syftet med samverkan är bland annat att öka kunskapen och medvetenheten om Europapolitiken och utveckla samspelet mellan politiker inom olika organisationer.

Europaforum Norra Sverige har sex fokusområden:

  • Infrastruktur
  • Energi, miljö och klimat
  • Regional utveckling/sammanhållningspolitik
  • Attraktiv livsmiljö/demografi
  • Näringspolitik
  • Forskning och innovation

Rapportörerna ska informera om och skapa dialog kring Europaforums arbete i kommuner, landsting och intresseorganisationer. Påverkan sker genom kontakter med bland annat regering, riksdag, EU-kommissionen, Europaparlamentet och olika europeiska organisationer.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunalråd
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se