07 maj 2019

Om krisen kommer – klarar du din kommunikation?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan störning i samhället måste du själv ha hemberedskap. Förutom vatten, mat och värme behöver kunna kommunicera med andra och få information.

Lyssna på radio

Sveriges Radio P4 med alla sina 25 lokala kanaler är särskilt utpekat för att alltid kunna sända och ge allmänheten information vid en kris.

Tänk på att vid sådana situationer är radiosändningar mycket säkrare att lyssna på än strömmad radio i telefonen eller datorn. Det finns inga krav från samhället att strömmade sändningar ska klara kriser eller påfrestningar och uthålligheten vid strömavbrott och andra störningar är alltså mindre.

För att kunna höra radion även om det är strömavbrott, kan du använda något av det här:

  • En gammaldags transistorradio som går på batteri
  • En radio som kan laddas med solceller
  • En radio som går att veva igång
  • Bilradio

Om du inte kan ringa 112

Om du akut behöver ringa 112 och telefonen inte funkar, kan du bege dig till närmaste brandstation och låna en nödtelefon där.

krisinformation.se samlar viktig information

För att det ska vara enkelt att hitta tillförlitlig och uppdaterad information dygnet runt vid en allvarlig händelse finns det en särskild webbplats från de myndigheter som arbetar med det som har hänt:

krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Informationsnumret 113 13

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Skriv ner viktiga nummer på papper

Om din mobil inte fungerar kommer du inte heller åt dina kontakter där. Kan du numret till anhöriga, skolan, kommunen och elleverantören? Din fasta telefon, eller någon annans telefon kanske fortfarande fungerar. Ha dina viktigaste telefonnummer uppskrivna på en papperslapp och lägg den i krislådan.

Ladda elprylarna i förväg

Om du hör talas om att det ska bli oväder – passa på att i förväg ladda allt som går. En powerbank eller annat slags extrabatteri till mobilen kan vara bra att ha.

(Källa: dinsakerhet.se)

Armbryterskan Heidi Andersson ger några råd och tips:

Mer information:

På sidorna under Trygg och säker hittar du information om vad du själv kan göra för att förbereda dig inför en kris eller samhällsstörning. Du hittar också information om hur Kramfors kommun arbetar med krisberedskap och trygghet.

Till Trygg och säker

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
0612-801 19
margareta.fallstrom@kramfors.se