06 juni 2019

Nationaldagen firades på årets varmaste dag

Sommarvärme, högtidstal, medryckande musik blandat med flagghissning och nationalsång. Nationaldagsfirandet i Kramfors innehöll alla ingredienser som behövs för ett värdigt firande.

Folkligt och festligt.

Högtidlighållandet smyginleddes med att kulturskoleeleven Kachin Khamrangsee spelade gitarr tillsammans med sin lärare Johan Lindström under det att publiken strömmade in på torget.

Dagens konferencier Klas Norberg hade uppdraget att berätta varför vi firar nationaldag.
– Undra om det behövs göras i många andra länder, funderade Klas innan han fortsatte:

– Vi har en mängd händelser att fira. Gustav Vasa kröntes till kung denna dag 1523, vi lämnade Kalmarunionen då och regeringsformen 1809 undertecknades samma datum. Sedan var det visst 6 juni som Vild-Hussen härjade, men det är en annan sak.

Konferencier Klas Norberg

Därefter hade Klas glädjen att hälsa två duktiga tjejer från kulturskolan upp på scenen; duon Linnea och Wilma, som framförde två egenhändigt skrivna låtar.

Linnea och Wilma

Årets tema för nationaldagsfirandet var kultur och vad passar då bättre än att ha en författare som huvudtalare. Maria Hamberg är uppvuxen i Docksta, har bott på ett flertal ställen i Sverige, men har sedan ett antal år tillbaka sitt hem i Ullånger. Hon räknas som en av arbetarlitteraturens förnyare då hon i ett flertal böcker skrivit om sina erfarenheter av att som kvinna arbeta inom industrin.

I gassande sol och stekande värme berättade Maria Hamberg om erfarenheter, tankar och funderingar kring dialekt. Och språk. Vad som är fint och vad som är fult. Hur det påverkar oss att faktiskt gradera sättet att tala.

– Min åsikt är att vi ska vara stolta över både dialekter och språk. Vi ska inte heller vara rädda för att blanda in nya ord och uttryck i vårt språkbruk, det berikar bara, säger Maria Hamberg.

Men ingen nationaldag utan hissande av svenska flaggan. Som vanligt hade hemvärnet det ärofyllda uppdraget att till ackompanjemang av trumpetfanfar hissa flaggan i topp. Nationalsången sjöngs därefter som allsång ledd av Lovis Björkman.

Hemvärnet hissar flaggan i topp.

Lovis Björkman

Firandet kröntes till sist med att Klas Norberg bjöd sina vänner i Norakapellet att komma upp på scenen. Ett antal låtar från Tomas Ledins Höga kusten-skiva hördes sedan eka över nejden.

Delar av Norakapellet.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se