19 juni 2019

Kramfors diplomerad Fairtrade City

Kramfors har diplomerats som Fairtrade City och har därmed tagit ytterligare ett steg för att bidra till ökad social hållbarhet och Agenda 2030.

Som en välkommen nyhet inför midsommar fick Kramfors kommun besked om att ansökan att diplomeras som Fairtrade City har blivit godkänd av organisationen Fairtrade Sverige.

– Det känns roligt att Kramfors diplomerats som Fairtrade City och därmed har ökat ambitionsnivån att bidra till ett hållbart samhälle och Agenda 2030, säger kommunalråd Jan Sahlén som också är ordförande i Fairtrade Citys styrgrupp i Kramfors.

Styrgruppen som ska leda arbetet med Fairtrade City i Kramfors har en bred samhällelig mångfald med representanter från ideella organisationer, näringslivet, skolor, politik och den offentliga förvaltningen.

Kramfors kommuns konsumtion av Fairtrade-produkter

Konsumtionen av Fairtrade-certifierade produkter uppgick till 4,5% av 2018 års totala livsmedelskonsumtion. Utav detta var det kaffet som stod för största volymen och 87% av allt kaffe som köptes in var Fairtrade-certifierat.

Även kakaopulver och chokladbollar är i stor utsträckning Faitrade-certifierade och uppgick till 92 respektive 97% av total konsumtion av de två varorna. Bananer uppgick till 17% och svartpeppar till 76%.

Målsättningen, som beslutades om i Kommunstyrelsen 2019-05-14, är att under 2020 öka kommunens inköp att rättvist producerat

  • kaffe till 100%
  • bananer till 25%
  • kakaopulver till 100%
  • och total konsumtion till 5%

Samhällsavdelningen har även getts i uppdrag att kartlägga kommunens konsumtion av andra produktgrupper, exempelvis textilier och IT-produkter, samt föreslå framtida målsättningar inom dessa produktgrupper.

En diplomeringsceremoni planeras, så håll utkik efter mer information om den framgent.

Vill du engagera dig i Fairtrade City-arbetet?

Tveka inte att höra av dig till kommunens hållbarhetsutvecklare, se kontaktuppgifter på denna sida.

Läs mer om Fairtrade City här.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Sofia Larsson

Frågor kring nyheten?

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
Tel: 0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se