Barbro Sundqvist njuter av fikastunden.

07 oktober 2019

Kaptenens förskola och äldreboendet Viktoriagården har kul ihop

På Viktoriagatan i Kramfors har två av våra verksamheter inlett ett värdefullt samarbete. Ett samarbete som korsar generations- och verksamhetsgränserna. Barn från Kaptenens förskola och boende på Viktoriagården fikar, pratar och pysslar ihop.

När det är dags för träff sker det under spänd förväntan, från båda håll. Barnen på avdelningen Månen väntar ivrigt på att barnskötaren Carola Granados och förskolläraren Frida Olsson Engblad ska öppna dörren så att de kan gå till Viktoriagården.

Inne på demensboendet väntar ett antal äldre på att småttingarna ska dyka upp.

– Jag tänker på mina egna barnbarn och blir faktiskt rörd över besöket. Det är väldigt roligt när förskolan kommer hit, det livar upp, säger en Viktoriagårdens boende.

Förskolan sjöng förut för de äldre

Det är inte första gången som förskolebarnen får ta på sig skor och jackor för att traska de få meterna över till Viktoriagården. Tidigare har barnen sjungit för de gamla med jämna mellanrum, men nu har träffarna övergått till bli mer socialiserande.

– Det var inte svårt att tacka ja när vi fick inbjudan till gemensamma fikastunder. Vi delar ju samma innergård och särskilt sommartid brukar det bli en del spontanbesök och vinkningar när vi är utomhus, berättar Carola Granados.

– Både barn och gamla är nyfikna på varandra.

Aktiviteter som passar alla

Den inbjudan som Carola relaterar till kommer från Viktoriagårdens aktivitetshandledare Elisabeth Bylund. Hon har till uppgift att skapa intressanta och utvecklande aktiviteter för brukarna. Det kan handla om allt från underhållning och utflykter till fiske, bakning och dans.

- Jag jobbar personrelaterat, men försöker samtidigt hitta aktiviteter som passar många. Att få möta barn är något som gläder de flesta, säger Elisabeth Bylund.

Elisabeth Bylund serverar god mackor.

Isen bryts snabbt

Och att både barn och äldre trivs under fikastunden går inte att ta miste på. Det är spännande för barnen att tassa fram till fikarummet, de får till och med åka hiss. Väl på plats kikar generationerna lite blygt på varandra, men när leksaker och pysselgrejer tas fram är isen bruten.

Glada skratt hörs snart i salen, något som inte ens tystnar när de goda mackorna, kaffet och saften dukas fram.

– Jag hoppas att det här samarbetet ska fortsätta, eftersom jag är övertygad om att alla mår bra av det. Barnen ger de äldres dag en guldkant och barnen utvecklas också av kontakten, avslutar Elisabeth Bylund.

Wilgot Berglund och Julia Söderlund fikar med Gert Törnberg.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Elisabet Sjödin
Förskolechef
Bildningsförvaltningen
0612-804 58
elisabet.sjodin.bku
@kramfors.se

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 77
inga-lena.arkeflod@
kramfors.se