30 oktober 2019

Ungdomsrådet UTFD ska stärka ungas rättigheter

Ungdomsträffen för demokrati eller kort och gott UTFD. Vårt nya ungdomsråd är en kanal för barn och ungdomar att nå fram med tankar och idéer. Rådet ska på sikt också bli en naturlig samtalspartner gentemot politiken.

– Unga människor efterlyser en större möjlighet att påverka i vår kommun, säger Osman Saidabdala, samordnare för kommunens arbete med barns rättigheter och ungdomsdemokrati.

Vid ett stormöte den 15 oktober togs därför ett beslut att bilda Ungdomsträffen för demokrati. Rådet håller nu på att byggas upp av barn och ungdomar i olika åldrar från hela kommunen. Vi vill också få med representanter för de elevråd som finns inom grundskolan och gymnasiet.

– Kommunen har ett särskilt aktivitetsansvar för ungdomar som inte slutfört sin gymnasieutbildning, så de är också en målgrupp för oss. Alla ska kunna uttrycka sina åsikter via UTFD.

Engagemang skapar framtiden

19-åriga Sara Sedigi är en av de ungdomar som är med och bygger upp ungdomsrådet. Hon pluggar andra året på Ådalsskolans mediaprogram och är redan engagerad i rättvisefrågor. Som en av tio personer i Sverige agerar hon korrespondent i ett nationellt projekt för att lyfta barnkonventionen.

– Det var därför självklart för mig att tacka ja till att delta i ungdomsrådet när jag fick frågan att tillsammans med andra stärka barns rättigheter, säger Sara Sedigi.

Sara medverkar också i ett arbete som Leader Höga Kusten har för att öka ungas delaktighet på landsbygden. I det fokuserar man kring frågor som ska skapa en positiv bild av landsbygden där unga trivs och utvecklas.

– Att ungdomar får en plattform att uttrycka sig på och känner sig respekterade är superviktigt, säger Sara.

Biblioteket en mötesplats

Biblioteket i Kramfors har blivit lite av ett nav för ungdomsrådet. Natalie Buhr har rollen som ungdomsledare genom ett arbete som heter Stärkta bibliotek.

– Mitt och Osmans uppdrag kuggar ihop på ett bra sätt. Tillsammans och med ungdomarna i huvudrollen kan vi skapa något positivt, säger Nathalie Buhr.

– Ett synligt exempel är den talkshow som en av våra rådsmedlemmar, Alithy Djiemo, bjuder in till.

FAKTA/Barnkonventionen blir lag nästa år

Från och med 1 januari nästa år blir barnkonventionen lag i Sverige. Det innebär att det blir ännu tydligare att barn och ungdomar är egna individer med egna rättigheter. Konventionen ska vara det yttersta skyddsnätet då övriga lagar inte räcker till.

Läs mer:

Barns och ungas rättigheter stärks genom ny lag (2019-08-16)

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se