14 november 2019

Besöksnäringsprojekt presenteras på mittnordiska kulturdagar

Projektet Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum går mot sitt slut efter 2,5 år av verksamhet. Att projektet satte Ådalens starka berättelser i centrum med hjälp av fem författare, är något som uppmärksammats på olika håll. Nu är projektet inbjudet till de Mittnordiska kulturdagarna i Jakobstad i Finland den 20–22 november för att prata om den unika satsningen.

I Ådalen finns gott om intressanta händelser, historier och platser, men som besökare är det inte alltid enkelt att ta del av dem. Besöksnäringsprojektet har därför velat knyta samman aktörer inom besöksnäringen, skapa fler reseanledningar och synliggöra besöksmål i Ådalen.

Författare med unikt uppdrag

Fem nationellt kända författare fick i uppdrag att skriva var sin berättelse baserad på landskapet runt Ångermanälven, historien och de händelser som ägt rumt här. Författarna, alla med koppling till området, var Grzegorz Flakierski, Maria Hamberg, Therése Söderlind, Mats Jonsson och Bo R Holmberg.

Till deras berättelser knöts aktörer i form av föreningar, företag och entreprenörer. Tillsammans med aktörerna har projektet rustat upp ett flertal besöksmål läns älven,  arbetat med skyltning, digital närvaro och evenemangsutveckling. I somras lanserades även en webbapplikation, Spelen om Ådalen, med tre historiska rundturer: Ådalen 31, Timmerskiljet på Sandslån och Häxprocesserna. 

Metoden sprids till grannländerna

Projektet har bjudits in till de Mittnordiska kulturdagarna för att prata om hur vi arbetat med författarna och deras berättelser som nav i projektet. De Mittnordiska kulturdagarna är ett samarrangemang mellan bland annat KulturÖsterbotten/SÖFUK, staden Jakobstad, Österbottens förbund, yrkeshögskolan Novia och Mittnordenkommittén. Besöksnäringsprojektet representeras av Jan Sahlén, kommunalråd, Lars Holmberg, projektledare, och kommunens kulturutvecklare Karin Högström.

Mer information

Mittnordiska kulturdagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum Öppnas i nytt fönster.
Spelen om Ådalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg
Projektledare
Tel: 0612-80 525
lars.holmberg@kramfors.se

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se