22 november 2019

Malin Svanholm blir nytt kommunalråd nästa år

”Omtumlande, hedrande, roligt, svårt…” Känslorna inom Malin Svanholm är av naturliga skäl många idag. Igår kväll tackade hon ja till uppdraget att efterträda Jan Sahlén som socialdemokratiskt kommunalråd efter nyår.

– Mest av allt är jag dock rörd av det förtroende som mina partikamrater visat mig, säger Malin.

Bred majoritet valde första kvinnliga kommunalrådet

Det var vid ett öppet medlemsmöte på Bollsta folkets hus som kommunalrådsfrågan skulle lösas efter Jan Sahlén som tidigare i höst aviserat att han vill lämna uppdraget av hälsoskäl. Först på dagordningen stod budget, verksamhetsplan och andra frågor inför nästa år. När dessa var avklarade återstod omröstningen av de nominerade till kommunalrådsposten. Eller kommunstyrelsens ordförande som den formella titeln är.

Förutom Malin Svanholm var Thomas Näsholm, Gudrun Sjödin och Micael Melander nominerade. Av de 88 giltiga rösterna föll 69 på Malin, en förkrossande majoritet med andra ord.

– Jag är överväldigad av stödet och kommer göra allt för att leva upp till förväntningarna. Det faktum att jag blir Kramfors första kvinnliga kommunalråd gläder mig som feminist extra mycket.

Erfaren politiker med bred kompetens

44-åriga Malin Svanholm är en rutinerad politiker, som varit engagerad sedan tonåren. Hon har under många år kombinerat sitt arbete som handledare på boendestöd med olika politiska uppdrag.

Tidigare var hon ordförande för miljö- och byggnämnden, nu leder hon bland annat styrelserna för räddningstjänstförbundet och Mediateknik. Hon sitter också med i direktionen för kollektivtrafikmyndigheten och Höga kusten destinationsutveckling AB. I Kramfors kommunfullmäktige har hon suttit sedan 2002.

– Vilka av dessa uppdrag som kan kombineras med min nya roll får vi se när jag tillträder.

Malin tillsammans med partikamraten Robert Larsson i fullmäktige.

Tillsammans ledord för arbetet

Kramfors vision lyder ”Tillsammans har vi mod att skapa livskraft – i hela vår kommun”. En vision som Malin Svanholm definitivt kan skriva under på. Gemenskap, solidaritet och tillsammansarbete löper som en röd tråd i hennes politiska övertygelse. Speciellt brinner hon för jämställdhet och hållbarhet.

– Det är magiskt att se idéer växa fram och driva frågor ihop med andra. Att göra det med partikamrater är självklart, men jag ser också en framgångsfaktor i att vi är överens över partigränserna.

Nytt ledarskap men ändå samma

Malin har under flera år jobbat tillsammans med med Jan Sahlén och säger att hon lärt sig mycket av honom. Att han tillfogat nya insikter, till exempel vikten av att skynda långsamt. Att leda med eftertänksamhet.

– Av naturliga skäl kommer ledarskapet att bli annorlunda med mig, , vi är ju olika personer, men jag tror inte det blir omvälvande, säger Malin Svanholm.

– Socialdemokraterna har ett samarbete med vänstern och jag känner mig trygg i vetskapen att ha Jon Björkman som vice kommunalråd vid min sida. Sedan är kanalerna till oppositionsrådet Ida Stafrin (C) och de övriga partierna också öppna.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
malin.svanholm@kramfors.se