06 december 2019

Tillväxtverket sa ja – Skulebergets framtida utveckling är säkrad

Idag kom det efterlängtade beskedet – Tillväxtverket bejakar vår ansökan om ekonomiska medel för att tillsammans med lokala aktörer utveckla Skuleberget till Sveriges bästa friluftsdestination. EUs strukturfond går därmed in med 19 miljoner kronor i projektet.

– Det är mycket glädjande att denna satsning prioriterats av både Region Västernorrland och Tillväxtverket, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef.

– Nu ser vi fram emot att realisera utvecklingsplanerna tillsammans med berörda parter. Jag tror också att många boende och företagare i området jublar över den glada nyheten.

Arbetet kan nu starta på allvar

Tillväxtverkets besked innebär därmed att arbetet med bland annat ny liftanläggning, downhill-bana och ställplatser kan börja. Om allt går enligt planerna är den nya infrastrukturen ett faktum våren 2022.

Hela projektet omfattar 38,5 miljoner kronor och ägs av Kramfors kommun, som går in med tio miljoner kronor. Region Västernorrland meddelade i september att de bidrar med närmare sju miljoner kronor. Docksta bordtennisklubb, DBTK, skjuter till två miljoner kronor.

Vi har ett även ett bra samarbete med Höga Kusten Destinationsutveckling AB och aktörer vid Skuleberget som exempelvis Länsstyrelsen Västernorrland, Friluftsbyn, Via Ferrata och Skulebergets naturscen. Dessutom ställer sig Höga Kusten Turism med 80 turistföretag bakom projektet.

– Samverkan oss emellan gör projektet möjligt. Sedan är jag också stolt över mina medarbetare som gjort en proffsig ansökan, säger fritidschef Patrik Asplund.

Skulebergets utveckling påverkar hela regionen

Kramfors kommun är centralt beläget i Höga Kusten och en stor andel av besöksnäringen utvecklas här. Fyra kommuner samarbetar via Höga Kusten Destinationsutveckling med målsättningen att skapa 800 nya arbetstillfällen fram till 2025.

Med en väl fungerande infrastruktur vid Skuleberget ökar besöksnäringens chanser att växa med fler entreprenörer som erbjuder olika aktiviteter och paket. Näringslivet i närområdet och övriga Höga Kusten bedöms kunna öka den gemensamma omsättning med cirka 20 miljoner kronor per år, vilket kan bidra till ungefär 20 direkta och indirekta arbetstillfällen.

– Skulebergets utveckling är viktig för hela regionens besöksnäring. Kommunen och näringarna måste med gemensamma krafter arbeta för ett långsiktigt hållbart resultat. Det som började som behov av en ny skidlift har växlats upp till att bli något större, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jon Björkman (V).

– Det är verkligen glädjande att Tillväxtverket fattat det här beslutet. Det visar än mer hur viktig den här satsningen är för Höga Kusten och hela regionen, säger Ida Stafrin (C), oppositionsråd och styrelseledamot i Höga Kusten Destinationsutveckling.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se