19 december 2019

Höga Kusten Airport får 9,1 miljoner kronor i statligt stöd

9,1 miljoner kronor som kompensation för det driftunderskott som den nya flygskatten inneburit. Det beskedet fick vi i måndags av Trafikverket.

Sedan flygskatten infördes i april 2018 har den ekonomiska situationen för många mindre flygplatser förändrats. På Höga Kusten Airport har skatten påverkat verksamheten i form av färre passagerare, som i sin tur lett till en resultatförsämring.

För att ge de icke statligt ägda flygplatserna förändrade möjligheter tillsatte regeringen ekonomiska medel som var möjliga söka, vilket HK Airport har gjort.

Den 16 december meddelade Trafikverket att ägarkommunerna Kramfors och Sollefteå beviljats 9,1 miljoner kronor som kompensation för driftsunderskotten år 2018 och 2019.

– Höga Kusten Airport fyller en viktig funktion för vårt näringsliv. Därför är det väldigt positivt att flygplatsen får den här typen av statligt stöd, säger Gudrun Sjödin, styrelseordförande för Höga Kusten Airport.

– Ett välkommet och viktigt besked som visar på vikten av att staten måste ta ett ökat ekonomiskt ansvar för driften av de regionala flygplatserna, säger Per Enroth, vd på Höga Kusten Airport.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Gudrun Sjödin (S)
Ordförande HK Airport
0612-801 32
gudrun.sjodin@kramfors.se

Per Enroth
VD Höga Kusten Airport
0612-718 123
per.enroth@hkairport.se