17 januari 2020

Flygplatspengarna är fördelade

Vid Kommunstyrelsens möte i tisdags fördelades de 9,1 miljoner kronor som Trafikverket tilldelat Höga Kusten Airport ägarkommuner. Flygplatsen får 3,166 miljoner kronor. Kramfors och Sollefteå kommuner delar lika på resten.

Det finansiella tillskottet är en kompensation från statens sida till icke statliga flygplatser i Norrland för de konsekvenser flygskatten haft. Sedan den infördes 2018 har Höga Kusten Airport har drabbats av resultatförsämring på grund av passagerarbortfall.

Under 2018 behövde därför Kramfors och Sollefteå kommuner gå in med vardera 800 000 kronor i driftbidrag för flygplatsen skulle göra ett nollresultat. Det bidraget låg utanför det ordinarie bidrag på cirka 4,5 miljoner kronor som vardera ägarkommun varit tvungen att ge under åren 2016-2019 för att Höga Kusten Airport AB inte skulle gå med underskott.

Det var Kramfors kommun som stod för ansökan till Trafikverket. Därför har ärendet behandlats i vår kommunstyrelse.

– Jag känner mig glad och tacksam över kompensationen. Pengarna är viktiga för Höga Kusten Airport, men också för oss som kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och fortsätter:

– Flygplatsbolaget har en driftig och duktig ordförande i Gudrun Sjödin, som gjort ett väldigt bra jobb med ansökan.

Läs mer:
Höga Kusten Airport får 9,1 miljoner i statligt stöd (2018-12-19)

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se