31 januari 2020

Information om coronaviruset

Sverige har en god beredskap för att hantera coronaviruset var budskapet från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren under fredagsmorgonen.

Samtidigt bedömer Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att enskilda fall av viruset kommer att påträffas i Sverige, men att det inte finns anledning till oro.

Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer fortfarande risken för att det nya coronaviruset, 2019-nCoV, ska spridas i det svenska samhället som mycket låg.

Antal smittade ökar, men inga fall i Sverige

Antalet fall som smittats av Coronaviruset stiger dock snabbt och viruset kan spridas mellan människor, men det är ännu inte klarlagt hur. Ny kunskap om viruset utvecklas hela tiden.

I Sverige finns inga bekräftade fall ännu. Enstaka fall kan dock upptäckas i landet, liksom nyligen skett i bland annat Finland, Frankrike och Tyskland.

UD avråder från resor

Utrikesdepartementet avråder nu från icke-nödvändiga resor till provinsen Hubei i Kina, eftersom de kinesiska myndigheternas spridningsreducerade åtgärder kan påverka resor inom Kina. UD gör en bredare bedömning av läget och avråder generellt från resor till ett land, eller delar av ett land, när säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig.

Läs mer om coronaviruset

Här hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Myndigheterna om det nya coronaviruset Länk till annan webbplats. (krisinformation.se)

Frågor och svar om nytt coronavirus 2019-nCoV Länk till annan webbplats. (Folkhälsomyndigheten)

Om du vill ha uppdaterad information och följa utvecklingen kan du också följa krisinformation.se i sociala medier, till exempel på Facebook, Instagram och Twitter.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
0612-801 19
margareta.fallstrom@
kramfors.se